NTA UGC NET General Paper I July 2018 (08-07-2018) - Part 1

1.       Which of the following set of statements best describes the nature and objectives of teaching? Indicate your answer by selecting from the code.
(a) Teaching and learning are integrally related.
(b) There is no difference between teaching and training.
(c) Concern of all teaching is to ensure some kind of transformation in students.
(d) All good teaching is formal in nature.
(e) A teacher is a senior person.
(f) Teaching is a social act whereas learning is a personal act.
Code:
(1) (a), (b) and (d)
(2) (b), (c) and (e)
(3) (a), (c) and (f)
(4) (d), (e) and (f)
Answer: 3
2.       Which of the following learner characteristics is highly related to effectiveness of teaching?
(1) Prior experience of the learner
(2) Educational status of the parents of the learner
(3) Peer groups of the learner
(4) Family size from which the learner comes.
Answer: 1
3.       In the two sets given below Set - I indicates methods of teaching while Set - II provides the basic requirements for success/effectiveness. Match the two sets and indicate your answer by choosing from the code:
Set - I (Method of teaching)
(a) Lecturing
(b) Discussion in groups
(c) Brainstorming
(d) Programmed Instructional procedure
Set – II (Basic requirements for success/effectiveness)
(i) Small step presentation with feedback provided
(ii) Production of large number of ideas
(iii) Content delivery in a lucid language
(iv) Use of teaching-aids
(v) Theme based interaction among participants
Code:
     (a)  (b)  (c)  (d)
(1) (i)   (ii)  (iii) (iv)
(2) (ii)  (iii) (iv) (v)
(3) (iii) (v)  (ii)  (i)
(4) (iv) (ii)  (i)  (iii)
Answer: 3
4.       From the list of evaluation procedures given below identify those which will be called ‘formative evaluation’. Indicate your answer by choosing from the code:
(a) A teacher awards grades to students after having transacted the course work.
(b) During interaction with students in the classroom, the teacher provides corrective feedback.
(c) The teacher gives marks to students on a unit test.
(d) The teacher clarifies the doubts of students in the class itself.
(e) The overall performance of students is reported to parents at every three months interval.
(f) The learner’s motivation is raised by the teacher through a question-answer session.
Code:
(1) (a), (b) and (c)
(2) (b), (c) and (d)
(3) (a), (c) and (e)
(4) (b), (d) and (f)
Answer: 4
5.       Assertion (A): All teaching should aim at ensuring learning.
Reason (R): All learning results from teaching.
Choose the correct answer from the following code:
(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 3
6.       There are two sets given below. Set - I specifies the types of research, while Set - II indicates their characteristics. Match the two and give your answer by selecting the appropriate code.
Set - I (Research types)
(a) Fundamental research
(b) Applied research
(c) Action research
(d) Evaluative research
Set – II (Characteristics)
(i) Finding out the extent of perceived impact of an intervention
(ii) Developing an effective explanation through theory building
(iii) Improving an existing situation through use of interventions
(iv) Exploring the possibility of a theory for use in various situations
(v) Enriching technological resources
Code:
     (a)  (b)  (c)  (d)
(1) (ii)  (iv) (iii)  (i)
(2) (v)  (iv) (iii)  (ii)
(3) (i)   (ii)  (iii)  (iv)
(4) (ii)  (iii) (iv)  (v)
Answer: 1
7.       Which of the sets of activities best indicate the cyclic nature of action research strategy?
(1) Reflect, Observe, Plan, Act
(2) Observe, Act, Reflect, Plan
(3) Act, Plan, Observe, Reflect
(4) Plan, Act, Observe, Reflect
Answer: 4
8.       Which of the following sequences of research steps is nearer to scientific method?
(1) Suggested solution of the problem, Deducing the consequences of the solution, Perceiving the problem situation, Location of the difficulty and testing the solutions.
(2) Perceiving the problem situation, Locating the actual problem and its definition, Hypothesizing, Deducing the consequences of the suggested solution and Testing the hypothesis in action.
(3) Defining a problem, Identifying the causes of the problem, Defining a population, Drawing a sample, Collecting data and Analysing results.
(4) Identifying the causal factors, Defining the problem, Developing a hypothesis, Selecting a sample, Collecting data and arriving at generalizations and Conclusions.
Answer: 2
9.       The problem of ‘research ethics’ is concerned with which aspect of research activities?
(1) Following the prescribed format of a thesis
(2) Data analysis through qualitative or quantitative techniques
(3) Defining the population of research
(4) Evidence based research reporting
Answer: 4
10.    In which of the following activities, potential for nurturing creative and critical thinking is relatively greater?
(1) Preparing research summary
(2) Presenting a seminar paper
(3) Participation in research conference
(4) Participation in a workshop
Answer: 3


Post a comment

0 Comments