NTA UGC NET General Paper I July 2018 (08-07-2018) - Part 4

The table below embodies data on the production, exports and per capita consumption of rice in country P for the five years from 2012 to 2016. Answer questions 31 - 35 based on the data contained in the table.
Where, Per Capita Consumption = (Consumption in million kg) ÷ (Population in million) and consumption (in million kg) = Production−Exports.

31.       The percentage increase in the consumption of rice over the previous year was the highest in which year?
(1) 2013
(2) 2014
(3) 2015
(4) 2016
Answer: 2
32.       What is the population of the country in the year 2014 (in million)?
(1) 2.64
(2) 2.72
(3) 2.79
(4) 2.85
Answer: 3
33.       The ratio of exports to consumption in the given period was the highest in the year :
(1) 2012
(2) 2013
(3) 2014
(4) 2015
Answer: 1
34.       In which year, the population of country was the highest?
(1) 2013
(2) 2014
(3) 2015
(4) 2016
Answer: 4
35.       What is the average consumption of rice (in million kg) over the years 2012-2016?
(1) 104
(2) 102.1
(3) 108
(4) 100.1
Answer: 4
36.       Which of the following statements, regarding the term ICT is/are TRUE?
P: ICT is an acronym that stands for Indian Classical Technology.
Q: Converging technologies that exemplify ICT include the merging of audio-visual,
telephone and computer networks through a common cabling system.
(1) P only
(2) Q only
(3) P and Q
(4) Neither P nor Q
Answer: 2
37.       A new Laptop has been produced that weighs less, is smaller and uses less power than previous Laptop models.
Which of the following technologies has been used to accomplish this?
(1) Universal Serial Bus Mouse
(2) Faster Random Access Memory
(3) Blu Ray Drive
(4) Solid State Hard Drive
Answer: 4
38.       Given the following email fields, which of the emil addresses will ‘swami’ be able to see when he receives the message?
(1) ram@test.com
(2) ram@test.com; raj@test.com; ravi@test.com
(3) ram@test.com; rama@test.com
(4) ram@test.com; rama@test.com; raj@test.com; ravi@test.com
Answer: 2
39.       Put the following units of storage into the correct order, starting with the smallest unit first and going down to the largest unit:
(a) Kilobyte       (b) Byte
(c) Megabyte     (d) Terabyte
(e) Gigabyte      (f) Bit
Give your answer from the following code:
(1) (f), (b), (a), (c), (d), (e)
(2) (f), (b), (a), (d), (e), (c)
(3) (f), (b), (a), (c), (e), (d)
(4) (f), (b), (a), (d), (c), (e)
Answer: 3
40.    With regard to computer memory, which of the following statement(s) is/are TRUE?
P: Read Only Memory (ROM) is ‘volatile’ memory.
Q: Random Access Memory (RAM) is ‘volatile’ memory.
R: Secondary Memory is ‘volatile’ memory.
(1) P only
(2) Q only
(3) P and Q only
(4) P and R only
Answer: 2


Post a comment

0 Comments