UGC NET Paper I Solved Questions December 2008 - Part 5

41.       Which of the following pairs regarding typical composition of hospital wastes is incorrect?
(A) Plastic                     -   9-12%
(B) Metals                      -   1-2%
(C) Ceramic                  -   8-10%
(D) Biodegradable       -   35-40%
Answer: A
42.       Fresh water achieves its greatest density at:
(A) -4° C            (B) 0° C
(C) 4° C             (D) -2.5° C
Answer: C
43.       Which one of the following is not associated with earthquakes?
(A) Focus                      (B) Epicenter
(C) Seismograph         (D) Swells
Answer: D
44.       The tallest trees in the world are found in the region:
(A) Equatorial region              (B) Temperate region
(C) Monsoon region                (D) Mediterranean region
Answer: A
45.       Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I                                                      List - II
(National Parks)                                 (States)
(a) Periyar                                             (i) Orissa
(b) Nandan Kanan                              (ii) Kerala
(c) Corbett National Park                    (iii) Rajasthan
(d) Sariska Tiger Reserve                  (iv) Uttarakhand
Codes:
      (a)   (b)   (c)    (d)      
(A) (ii)    (i)    (iv)   (iii)      
(B) (i)     (ii)   (iv)   (iii)      
(C) (iii)   (ii)   (i)     (iv)      
(D) (i)     (ii)   (iii)   (iv)       
Answer: A

46.       According to Radhakrishnan Commission, the aim of Higher Education is:
(A) To develop the democratic values, peace and harmony
(B) To develop great personalities who can give their contributions in politics, administration, industry and commerce
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C
47.       The National Museum at New Delhi is attached to:
(A) Delhi University
(B) a Deemed University
(C) a Subordinate Office of the JNU
(D) Part of Ministry of Tourism and Culture
Answer: D
48.       Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:
List-I                                                                  List-II
(Institutions)                                                    (Locations)
(a) National Law Institute                               (i) Shimla
(b) Indian Institute of Advanced Studies     (ii) Bhopal
(c) National Judicial Academy                      (iii) Hyderabad
(d) National Savings Institute                                    (iv) Nagpur
Codes:
      (a)    (b)    (c)    (d)
(A) (iii)    (ii)    (iv)   (i)
(B) (i)      (ii)    (iii)   (iv)
(C) (iv)    (iii)   (i)     (ii)
(D) (iii)    (i)     (ii)    (iv)
Answer: D
49.       Election of Rural and Urban local bodies are conducted and ultimately supervised by:
(A) Election Commission of India
(B) State Election Commission
(C) District Collector and District Magistrate
(D) Concerned Returning Officer
Answer: B
50.    Which opinion is not correct?
(A) Education is a subject of concurrent list of VII schedule of Constitution of India
(B) University Grants Commission is a statutory body
(C) Patent, inventions, design, copyright and trademarks are the subject of concurrent list
(D) Indian Council of Social Science Research is a statutory body related to research in social sciences
Answer: C


Post a comment

25 Comments

  1. Great articles, first of all Thanks for writing such lovely Post!

    Article submission sites
    Guest posting sites

    ReplyDelete
  2. This question and answer blog is very useful to test the skills and knowledge. Keep updating like this blog to test readers knowledge.
    web designing course with placement
    php mysql course in chennai
    magento 2 course | magento 2 training

    ReplyDelete
  3. Good job! Fruitful article. I like this very much. It is very useful for my research. It shows your interest in this topic very well. I hope you will post some more information about the software. Please keep sharing!!
    SEO Classes in Chennai
    Best SEO Training in Chennai
    SEO Classes in Chennai
    Best SEO Training in Chennai
    Best SEO Training Institute in Bangalore
    SEO Training Bangalore

    ReplyDelete
  4. You have provided a nice article, Thank you very much for this one. And I hope this will be useful for many people. And I am waiting for your next post keep on updating these kinds of knowledgeable things
    Android Training in Chennai
    Android Course in Chennai
    Android Training in Bangalore
    Android Course in Bangalore
    Android Training in Coimbatore
    Android Course in Coimbatore
    Android Training in Madurai

    ReplyDelete
  5. This is a topic that is close to my heart... Best wishes! Exactly where are your pro contact details though?

    ReplyDelete
  6. This is a nice post in an interesting line of content.Thanks for sharing this article, great way of bring this topic to discussion. good woek
    Ai & Artificial Intelligence Course in Chennai
    PHP Training in Chennai
    Ethical Hacking Course in Chennai Blue Prism Training in Chennai
    UiPath Training in Chennai

    ReplyDelete