NTA UGC NET General Paper I July 2018 (08-07-2018) - Part 5

41.       ‘Fly ash’ produced in thermal power plants is an ecofriendly resource for use in:
(a) agriculture as micro-nutrient
(b) wasteland development
(c) dam and water holding structures
(d) brick industry
Choose the correct answer from the code given below:
(1) (a), (b) and (d) only
(2) (b), (c) and (d) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 4
42.       Which of the following types of natural disasters has no definite beginning and end?
(1) Earthquakes
(2) Landslides
(3) Hurricanes
(4) Droughts
Answer: 4
43.       Assertion (A): Indoor air pollution is a serious health hazard.
Reason (R): The dispersal of air pollutants is rather limited in indoor environment.
Choose the correct answer from the code given below:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true and (R) is false.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: 1
44.       In terms of their contribution to the total power generation in India, identify the correct sequence of energy sources - Thermal Power Plants (TPP), Large Hydropower Projects (LHP), Nuclear Energy (NE) and Renewable Energy (RE) which includes solar energy, wind energy, biomass and small hydropower projects.
(1) TPP > RE > LHP > NE
(2) TPP > LHP > RE > NE
(3) LHP > TPP > RE > NE
(4) LHP > TPP > NE > RE
Answer: 1
45.       Which of the following is considered as major source of pollution in rivers of India?
(1) Unregulated small scale industry
(2) Untreated sewage
(3) Agricultural run-off
(4) Thermal power plants
Answer: 2
46.       India has the largest Higher Education System in the World after:
(a) The United States of America
(b) Australia
(c) China
(d) United Kingdom (U.K.)
Select the correct answer from the code given below:
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (a) and (c) only
Answer: 4
47.       Prime Minister Research Fellowship is for students pursuing Ph.D programme in:
(1) State and Central Universities
(2) Central Universities, IISc, IITs, NITs, IISERs and IIITs
(3) IISc, IITs, NITs, IISERs, IIITs, State and Central Universities
(4) IITs and IISc
Answer: 4
48.       Leader of the Opposition is a member of committees which select:
(a) the Central Information Commissioner
(b) the Central Vigilance Commissioner
(c) the Chairperson of National Human Rights Commission
(d) the Chairperson of National Commission for Women
Select the correct answer from the code given below:
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (a), (b) and (d) only
Answer: 2
49.       Which of the following statements are correct about gender budgeting?
(a) It is a separate budget addressing the specific needs of women.
(b) It assesses the impact of government budget on women.
(c) It is an accounting exercise.
(d) It is another budgeting innovation.
Select the correct answer from the code given below:
(1) (b) and (d) only
(2) (a) and (d) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (b), (c) and (d) only
Answer: 1
50.    Which of the following are the barriers to citizen-centric administration in India?
(a) Wooden and inflexible attitude of the civil servants
(b) Ineffective implementation of laws and rules
(c) Awareness of rights and duties of citizens
(d) Lack of job opportunities for the youth
Select the correct answer from the code given below:
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (b) and (d) only
(4) (a) and (b) only
Answer: 4


Post a comment

0 Comments