Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 17 May 2019

NTA UGC NET General Paper I December 2018 - Part 5

41.       Which among the following industries, consumes maximum water in India?
(1) Engineering
(2) Textiles
(3) Thermal power plants
(4) Paper and pulp
Answer: 3
42.       Plants suitable for biomonitoring of Sulphur Dioxide pollution are:
(1) White pine, moss and lichens
(2) Tomato and lettuce
(3) Tobacco, grapes and garden bean
(4) Apricot, peach and gladiolus
Answer: 1
43.       An earthquake is rated as ‘major’ if its magnitude in Richter Scale is in the range of:
(1) 4.0 – 4.9
(2) 5.0 – 5.9
(3) 6.0 – 6.9
(4) 7.0 – 7.9
Answer: 4
44.       The biggest hindrance in using biomass as a major energy source is:
(1) Technology not well developed for commercialisation
(2) Energy yield of low level.
(3) Large amount of land required to grow energy crops
(4) Air pollution due to combustion
Answer: 3
45.       Assertion (A): Climate change is going to increase social tension in India.
Reason (R): The frequency and intensity of the extreme weather events will have
serious consequences for food security.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (A) is false, but (R) is true
Answer: 1
46.       The first Open University established in India is:
(1) Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University, Nasik
(2) Nalanda Open University, Patna
(3) Bhim Rao Ambedkar Open University, Hyderabad
(4) Tamil Nadu Open University, Chennai
Answer: 3
47.       In 1948, under whose Chairmanship a University Education Commission was set up to reconstruct University Education in India?
(1) Sardar Vallabh Bhai Patel
(2) Prof. P.C. Joshi
(3) Dr. S. Radhakrishnan
(4) Dr. Vikaram Sarabhai
Answer: 3
48.       University and University-level institutions are categorised into:
(a) Central Universities (b) State Universities
(c) Private Universities (d) Deemed-to-be Universities
(e) Institutions of Higher Learning
(f) Civil Sector Institutions
Code:
(1) (a), (c), (e) and (f)
(2) (b), (d), (e) and (f)
(3) (a), (b) (c) and (d)
(4) (c), (d) (e) and (f)
Answer: 3
49.       “e-Pathshala” is an initiative by:
(1) UGC
(2) CBSE
(3) NCERT
(4) NCTE
Answer: 3
50.    The Council of Rural Institutes Authority is situated at:
(1) Ludhiana
(2) Ahmedabad
(3) Pune
(4) Hyderabad
Answer: 4

No comments:

Post a Comment