NTA UGC NET General Paper I July 2018 (08-07-2018) - Part 3

21.       The next term in the series −1, 5, 15, 29, ...... is:
(1) 36
(2) 47
(3) 59
(4) 63
Answer: 2
22.       The next term in the series
ABD, DGK, HMS, MTB, SBL, ...... is:
(1) ZKU
(2) ZCA
(3) ZKW
(4) KZU
Answer: 3
23.       If VARANASI is coded as WCUESGZQ, then the code of KOLKATA will be:
(1) LOQOZEH
(2) HLZEOOQ
(3) ZELHOQO
(4) LQOOFZH
Answer: 4
24.       Introducing Rakesh to her husband a women said, “His brother’s father is the only son of my grandfather”. The woman is related to Rakesh as:
(1) Aunt
(2) Mother
(3) Sister
(4) Daughter
Answer: 3
25.       Two numbers are in the ratio 2 : 5. If 16 is added to both the numbers, their ratio becomes 1 : 2. The numbers are:
(1) 16, 40
(2) 20, 50
(3) 28, 70
(4) 32, 80
Answer: 4
26.       Superiority of intellect depends upon its power of concentration on one theme in the same way as a concave mirror collects all the rays that strike upon it into one point.
What type of reasoning is entailed in the above statement?
(1) Mathematical
(2) Psychological
(3) Analogical
(4) Deductive
Answer: 3
27.       Given below are two premises (A and B). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validly drawn conclusion(s) (taking the premises individually or jointly).
Premises:
(A) Most of the dancers are physically fit.
(B) Most of the singers are dancers.
Conclusions:
(a) Most of the singers are physically fit.
(b) Most of the dancers are singers.
(c) Most of the physically fit persons are dancers.
(d) Most of the physically fit persons are singers.
Code:
(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (c) and (d)
(4) (d) and (a)
Answer: 2
28.       Which one among the following is a presupposition in inductive reasoning?
(1) Law of identity
(2) Unchangeability in nature
(3) Harmony in nature
(4) Uniformity of nature
Answer: 4
29.       If the proposition ‘domestic animals are hardly ferocious’ is taken to be false, which of the following proposition/propositions can be claimed to be certainly true? Select the correct code:
Propositions:
(a) All domestic animals are ferocious.
(b) Most of the domestic animals are ferocious.
(c) No domestic animal is ferocious.
(d) Some domestic animals are non-ferocious.
Code:
(1) (a) and (b)
(2) (a) only
(3) (c) and (d)
(4) (b) only
Answer: 1
30.    Which one of the following statements is not correct in the context of Venn diagram method?
(1) It is a method of testing the validity of arguments.
(2) It represents both the premises of a syllogism in one diagram.
(3) It requires two overlapping circles for the two premises of a standard-form categorical syllogism.
(4) It can be used to represent classes as well as propositions.
Answer: 3


Post a comment

0 Comments