NTA UGC NET General Paper I July 2018 (08-07-2018) - Part 2

Advertisements
Read the following passage carefully and answer questions from 11 to 15:

If India has to develop her internal strengths, the nation has to focus on the technological imperatives, keeping in mind three dynamic dimensions : the people, the overall economy and the strategic interests. These technological imperatives also take into account a ‘fourth’ dimension, time, an offshoot of modern day dynamism in business, trade, and technology that leads to continually shifting targets. We believe that technological strengths are especially crucial in dealing with this fourth dimension underlying continuous change in the aspirations of the people, the economy in the global context, and the strategic interests. The progress of technology lies at the heart of human history. Technological strengths are the key to creating more productive employment in an increasingly competitive market place and to continually upgrade human skills. Without a pervasive use of technologies, we cannot achieve overall development of our people in the years to come. The direct linkages of technology to the nation’s strategic strengths are becoming more and more clear, especially since 1990s. India’s own strength in a number of core areas still puts it in a position of reasonable strength in geo-political context. Any nation aspiring to become a developed one needs to have strengths in various strategic technologies and also the ability to continually upgrade them through its own creative strengths. For people-oriented actions as well, whether for the creation of large scale productive employment or for ensuring nutritional and health security for people, or for better living conditions, technology is the only vital input. The absence of greater technological impetus could lead to lower productivity and wastage of precious natural resources. Activities with low productivity or low value addition, in the final analysis hurt the poorest most. The technological imperatives to lift our people to a new life, and to a life they are entitled to is important. India, aspiring to become a major economic power in terms of trade and increase in GDP, cannot succeed on the strength of turnkey projects designed and built abroad or only through large-scale imports of plant machinery, equipment and know how. Even while being alive to the short-term realities, medium and long-term strategies to develop core technological strengths within our industry are vital for envisioning a developed India.

11.       According to the above passage, which of the following are indicative of the fourth dimension?
(a) Aspirations of people                   
(b) Modern day dynamism
(c) Economy in the global context   
(d) Strategic interests
Code:
(1) (a), (b) and (c) only
(2) (b), (c) and (d) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (a), (b) and (d) only
Answer: 3
12.       More productive employment demands:
(1) Pervasive use of technology
(2) Limiting competitive market place
(3) Geo-political considerations
(4) Large industries
Answer: 1
13.       Absence of technology would lead to:
(a) Less pollution
(b) Wastage of precious natural resources
(c) Low value addition
(d) Hurting the poorest most
Code:
(1) (a), (b) and (c) only
(2) (b), (c) and (d) only
(3) (a), (b) and (d) only
(4) (a), (c) and (d) only
Answer: 2
14.       The advantage of technological inputs would result in:
(1) Unbridled technological growth
(2) Importing plant machinery
(3) Sidelining environmental issues
(4) Lifting our people to a life of dignity
Answer: 4
15.       Envisioning a developed India requires :
(1) Aspiration to become a major economic player
(2) Dependence upon projects designed abroad
(3) Focus on short-term projects
(4) Development of core technological strengths
Answer: 4
16.       Differentiation between acceptance and non-acceptance of certain stimuli in classroom communication is the basis of:
(1) selective expectation of performance
(2) selective affiliation to peer groups
(3) selective attention
(4) selective morality
Answer: 3
17.       Assertion (A): The initial messages to students in the classroom by a teacher need not be critical to establish interactions later.
Reason (R):     More control over the communication process means more control over 
what the students are learning.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 4
8.       Assertion (A): To communicate well in the classroom is a natural ability.
Reason (R):     Effective teaching in the classroom demands knowledge of the
communication process.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 4
19.       Assertion (A): Classroom communication is a transactional process.
Reason (R):     A teacher does not operate under the assumption that students’ responses are purposive.
Select the correct code for your answer:
(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 3
20.    Which of the following set of statements is correct for describing the human communication process?
(a) Non-verbal communication can stimulate ideas.
(b) Communication is a learnt ability.
(c) Communication is not a universal panacea.
(d) Communication cannot break-down.
(e) More communication means more effective learning by students.
(f) Value of what is learnt through classroom communication is not an issue for students.
Code:
(1) (a), (c), (e) and (f)
(2) (b), (d), (e) and (f)
(3) (a), (b), (c) and (d)
(4) (a), (d), (e) and (f)
Answer: 3


Post a Comment

0 Comments