NTA UGC NET General Paper I December 2019 (04-12-2019) - Part 5

41.         Under Green India Mission, how many hectors of degraded forest land is to be brought under afforestation?
(1) 02 Million hectares          (2) 06 Million hectares
(3) 08 Million hectares          (4) 20 Million hectares
Answer: 2
42.         ……………. is a wireless technology built in electronic gadgets for transferring data over short distance?
(1) Wi-Fi                    (2) Bluetooth
(3) Modem                 (4) USB
Answer: 2
43.         The themes of some Sustainable Development Goals are
(a) Climate action
(b) Sustainable cities and communities
(c) Peace, justice and strong institutions
(d) Skill development and decent employment
(e) Green agriculture
(f) Responsible consumption and production
Choose the most appropriate from those given below:
(1) (a), (b), (c), (e) and (f)
(2) (b), (c) (e) and (f)
(3) (b), (c), (d), (e) and (f)
(4) (a), (b), (c) and (f)
Answer: 4
44.         Rashtriya Uchhatar Shiksha Abhiyan (RUSA) aims to achieve the following in Higher Education System:
(a) Equity
(b) Access
(c) 50% GER
(d) Excellence
Choose the correct option from those given below:
(1) (a), (b) and (c)                (2) (a), (c) and (d)
(3) (a), (b) and (d)                (4) (b), (c) and (d)
Answer: 3
45.         According to GATS (General Agreement on Trade and Services), higher education should be a commodity in the
(1) domestic public sector               (2) domestic private sector
(3) non-trading sector                     (4) global marketplace
Answer: 4

Comprehension

Read the passage carefully and answer Q.46 to Q.50:

There is no doubt that the market as a reality and political economy as a theory played an important role in the liberal critique. But liberalism is neither the consequence nor the development of these; rather, the market played, in the liberal critique, the role of “test”, a locus of privileged experience where one can identify the effects of excessive governmentality and even weigh their significance; the analysis of the mechanisms of “dearth” or more generally, of the grain trade in the middle of the eighteenth century, was meant to show the point at which governing was always governing too much. Therefore, an analysis to make visible, in the form of evidence, the formation of the value and circulation of wealth-or, on the contrary, an analysis pre-supposing the intrinsic invisibility of the connection between individual profit-seeking and the growth of collective wealth-economics, in any case, shows a basic incompatibility between the optimal development of the economic process and maximisation of government procedures. It is by this, more than the play of ideas, the French or English economists broke away from mercantilism and commercialism; they freed reflection on economic practice from the hegemony of the “reason of state” and from the saturation of governmental intervention. By using it as a measure of “governing too much”, they placed it at the limit of governmental action. Liberalism does not derive from juridical thought any more than it does from an economic analysis. It is not the idea of a political society, but the result of search for a liberal technology of government.

46.         What is incompatible with optimal economic development?
(1) Play of ideas
(2) Absence of commercialism
(3) Political society
(4) Excessive government procedures
Answer: 4
47.         The liberal critique examined the implications of
(1) market expansion                      (2) too much governance
(3) growth of political economy        (4) politics of marketization
Answer: 2
48.         What kind of evidence was needed to make the liberal critique visible?
(1) Circulation of wealth
(2) Pre-supposing individual profit
(3) Dearth in supply of grain
(4) Incompatibility of growth
Answer: 1
49.         The passage is indicative of the author’s preference to
(1) economic hegemony of individuals
(2) limit government control of economics
(3) seek liberalism from juridical thought
(4) promote individual profits
Answer: 2
50.     Which of the following played a role in the liberal critique?
(1) Liberalism as a consequence of market forces
(2) Liberalism as an offshoot of political economy
(3) Reality of market
(4) Political economy as a practice
Answer: 3

Post a comment

0 Comments