Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 27 November 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2008 - Part 1

1.       According to Swami Vivekananda, teacher's success depends on:
(A) His renunciation of personal gain and service to others
(B) His professional training and creativity
(C) His concentration on his work and duties with a spirit of obedience to God
(D) His mastery on the subject and capacity in controlling the students
Answer: D
2.       Which of the following teacher, will be liked most?
(A) A teacher of high idealistic attitude
(B) A loving teacher
(C) A teacher who is disciplined
(D) A teacher who often amuses his students
Answer: A
3.       A teacher's most important challenge is:
(A) To make students do their home work
(B) To make teaching-learning process enjoyable
(C) To maintain discipline in the class room
(D) To prepare the question paper
Answer: B
4.       Value-education stands for:
(A) making a student healthy                        (B) making a student to get a job
(C) inculcation of virtues                    (D) all-round development of personality
Answer: C
5.       When a normal student behaves in an erratic manner in the class, you would:
(A) pull up the student then and there
(B) talk to the student after the class
(C) ask the student to leave the class
(D) ignore the student
Answer: B

6.       The research is always -
(A) verifying the old knowledge                    (B) exploring new knowledge
(C) filling the gap between knowledge       (D) all of these
Answer: D
7.       The research that applies the laws at the time of field study to draw more and more clear ideas about the problem is:
(A) Applied research               (B) Action research
(C) Experimental research     (D) None of these
Answer: C
8.       When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is:
(A) Cluster Sampling              (B) Stratified Sampling
(C) Convenient Sampling      (D) Lottery Method
Answer: B
9.       The process not needed in experimental research is:
(A) Observation            (B) Manipulation and replication
(C) Controlling             (D) Reference collection
Answer: D
10.    A research problem is not feasible only when:
(A) it is researchable
(B) it is new and adds something to knowledge
(C) it consists of independent and dependent variables
(D) it has utility and relevance
Answer: C


1 comment:

  1. can yopu tell me the <a href="https://scoop.eduncle.com/cbse-ugc-net-notification .
    what problem is going in? why they are not releasing result

    ReplyDelete