Saturday, 28 November 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2008 - Part 2

Read the following passage carefully and answer the questions 11 to 15:

Radically changing monsoon patterns, reduction in the winter rice harvest and a quantum increase in respiratory diseases all part of the environmental doomsday scenario which is reportedly playing out in South Asia. According to a United Nations Environment Programme report, a deadly three-kilometer deep blanket of pollution comprising a fearsome, cocktail of ash, acids, aerosols and other particles has enveloped in this region. For India, already struggling to cope with a drought, the implication of this are devastating and further crop failure will amount to a life and death question for many Indians. The increase in premature deaths will have adverse social and economic consequences and a rise in morbidities will place an unbearable burden on our crumbling health system. And there is no one to blame but ourselves. Both official and corporate India has always been allergic to any mention of clean technology. Most mechanical two wheelers roll of the assembly line without proper pollution control system. Little effort is made for R&D on simple technologies, which could make a vital difference to people's lives and the environment.

However, while there is no denying that South Asia must clean up its act, skeptics might question the timing of the haze report. The Kyoto meet on climate change is just two weeks away and the stage is set for the usual battle between the developing world and the West, particularly the Unites States of America. President Mr. Bush has adamantly refused to sign any protocol, which would mean a change in American consumption level. U.N. environment report will likely find a place in the U.S. arsenal as it plants an accusing finger towards controls like India and China. Yet the U.S.A. can hardly deny its own dubious role in the matter of erasing trading quotas.

Richer countries can simply buy up excess credits from poorer countries and continue to pollute. Rather than try to get the better of developing countries, who undoubtedly have taken up environmental shortcuts in their bid to catch up with the West, the USA should take a look at the environmental profligacy, which is going on within. From opening up virgin territories for oil exploration to relaxing the standards for drinking water, Mr. Bush's policies are not exactly beneficial, not even to America's interests. We realize that we are all in this together and that pollution anywhere should be a global concern otherwise there will only be more tunnels at the end of the tunnel.

11.       Both official and corporate India is allergic to:
(A) Failure of Monsoon                                  (B) Poverty and Inequality
(C) Slowdown in Industrial Production       (D) Mention of Clean Technology
Answer: D
12.       If the rate of premature death increases it will:
(A) Exert added burden on the crumbling economy
(B) Have adverse social and economic consequences
(C) Make positive effect on our effort to control population
(D) Have less job aspirants in the society
Answer: B
13.       According to the passage, the two wheeler industry is not adequately concerned about:
(A) Passenger safety on the roads
(B) Life cover insurance of the vehicle owner
(C) Pollution control system in the vehicle
(D) Rising cost of the two wheelers
Answer: C
14.       What could be the reason behind timing of the haze report just before the Kyoto meet?
(A) United Nations is working hand-in-glove with U.S.A.
(B) Organizers of the forthcoming meet to teach a lesson to the U.S.A.
(C) Drawing attention of the world towards devastating effects of environment degradation.
(D) U.S.A. wants to use it as a handle against the developing countries in the forthcoming meet
Answer: D
15.       Which of the following is the indication of environmental degradation in South Asia?
(A) Social and economic inequality
(B) Crumbling health care system
(C) Inadequate pollution control system
(D) Radically changing monsoon pattern
Answer: D

16.       Community Radio is a type of radio service that caters to the interest of:
(A) Local audience      (B) Education
(C) Entertainment        (D) News
Answer: A
17.       Orcut is a part of:
(A) Intra personal Communication   (B) Mass Communication
(C) Group Communication                (D) Interpersonal Communication
Answer: D
18.       Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:
List-I                                                      List - II
(Artists)                                                 (Art)
(a) Amrita Shergill                               (i) Flute
(b) T. Swaminathan Pillai                  (ii) Classical Song
(c) Bhimsenjoshi                                 (iii) Painting
(d) Padma Subramaniyam                 (iv) Bharat Natyam
Codes:
      (a)   (b)    (c)    (d)      
(A) (iii)   (i)     (ii)    (iv)      
(B) (ii)    (iii)   (i)     (iv)      
(C) (iv)   (ii)    (iii)   (i)      
(D) (i)   (iv)     (ii)    (iii)      
Answer: A
19.       Which is not correct in latest communication award?
(A) Salman Rushdie   - Booker's Prize - July 20, 2008
(B) Dilip Sanghavi       - Business Standard CEO Award July 22, 2008
(C) Tapan Sinha          - Dada Saheb Falke Award, July 21, 2008
(D) Gautam Ghosh      - Osians Lifetime Achievement Award July 11, 2008
Answer: A
20.    Firewalls are used to protect a communication network system against:
(A) Unauthorized attacks       (B) Virus attacks
(C) Data-driven attacks           (D) Fire-attacks
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App