Tuesday, 1 December 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2008 - Part 3

21.       Insert the missing number in the following:
2/3, 4/7, ? , 11/21, 16/31
(A) 10/8              (B) 6/10
(C) 5/10             (D) 7/13
Answer: D
22.       In a certain code, GAMESMAN is written as AGMEMSAN. How would DISCLOSE be written in that code?
(A) IDSCOLSE             (B) IDCSOLES
(C) IDSCOLES             (D) IDSCLOSE
Answer: B
23.       The letters in the first set have a certain relationship. On the basis of this relationship mark the right choice for the second set:
AST : BRU : : NQV : ?
(A) ORW            (B) MPU
(C) MRW           (D) OPW
Answer: D
24.       On what dates of April 1994 did SUNDAY fall?
(A) 2,9,16,23,30           (B) 3,10,17,24
(C) 4,11,18,25              (D) 1,8,15,22,29
Answer: B
25.       Find out the wrong number in the sequence:
125, 127, 130, 135, 142, 153, 165
(A) 130               (B) 142
(C) 153              (D) 165
Answer: C

26.       There are five books A, B, C, D and E.  The book C lies above D, the book E is below A and B is below E. Which is at the bottom?
(A) E       (B) B
(C) A      (D) C
Answer: B
27.       Logical reasoning is based on:
(A) Truth of involved propositions
(B) Valid relation among the involved propositions
(C) Employment of symbolic language
(D) Employment of ordinary language
Answer: B
28.       Two propositions with the same subject and predicate terms but different in quality are:
(A) Contradictory         (B) Contrary
(C) Subaltern               (D) Identical
Answer: C
29.       The premises of a valid deductive argument:
(A) Provide some evidence for its conclusion
(B) Provide no evidence for its conclusion
(C) Are irrelevant for its conclusion
(D) Provide conclusive evidence for its conclusion
Answer: D
30.    Syllogistic reasoning is:
(A) Deductive               (B) Inductive
(C) Experimental         (D) Hypothetical
Answer: A


2 comments:

  1. 25. answer is D option
    Prime numbers 2, 3, 5, 7, 11, 13 are to be added successively.

    So, 165 is wrong.

    ReplyDelete

UGC NET Computer Science

Computer GK App