Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 29 April 2016

Computer General Knowledge MCQs - Set 27

1.       Which of the following storage media provides sequential access only ?
(A) Floppy disk             (B) Magnetic disk
(C) Magnetic tape        (D) Optical disk
Answer: C
2.       Pick the odd one ……………….
(A) Mouse         (B) Scanner
(C) Printer         (D) Keyboard
Answer: C
3.       Connections to the Internet using a phone line and a modem are called …………… connections.
(A) broadband              (B) dial-up
(C) digital                      (D) None of these
Answer: B
4.       Which type of memory holds only the program and data that the CPU is presently processing ?
(A) CMOS         (B) ROM
(C) RAM                        (D) ASCII
Answer: C
5.       A button that makes character either upper or lower case and numbers to symbols.
(A) monitor        (B) shift key
(C) icon             (D) mouse
Answer: B

6.       Programs designed specifically to address general purpose applications, special purpose applications are called …………..
(A) operating system               (B) system software
(C) application software         (D) management information systems
Answer: C
7.       A series of instructions that tells a computer what to do and how to do. It is called a …………
(A) program                   (B) command
(C) user response       (D) processor
Answer: A
8.       The communications device that allows the computer to access a network is called a ……………. card.
(A) modem        (B) video
(C) sound          (D) network
Answer: D
9.       …………….. is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
(A) A process    (B) Storage
(C) Software     (D) Information
Answer: D
10.    Programs or a set of electronic Instructions that tell a computer what to do.
(A) Menu           (B) Monitor
(C) Hardware    (D) Software
Answer: D


1 comment: