Wednesday, 27 April 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2007 - Part 1

1.       Teacher uses visual-aids to make learning:
(A) simple          (B) more knowledgeable
(C) quicker        (D) interesting
Answer: D
2.       The teacher’s role at the higher educational level is to:
(A) provide information to students
(B) promote self-learning in students
(C) encourage healthy competition among students
(D) help students to solve their personal problems
Answer: B
3.       Which one of the following teachers would you like the most:
(A) punctual
(B) having research aptitude
(C) loving and having high idealistic philosophy
(D) who often amuses his students
Answer: B
4.       Micro teaching is most effective for the student-teacher:
(A) during the practice-teaching       (B) after the practice-teaching
(C) before the practice-teaching       (D) none of the above
Answer: A
5.       Which is the least important factor in teaching?
(A) punishing the students
(B) maintaining discipline in the class
(C) lecturing in impressive way
(D) drawing sketches and diagrams on the black-board
Answer: A

6.       To test null hypothesis, a researcher uses:
(A) t test             (B) ANOVA
(C) x2                  (D) factorial analysis
Answer: B
Explanation:
A hypothesis is a speculation or theory based on insufficient evidence that lends itself to further testing and experimentation. With further testing, a hypothesis can usually be proven true or false.
A null hypothesis is a hypothesis that says there is no statistical significance between the two variables in the hypothesis. It is the hypothesis that the researcher is trying to disprove.
An alternative hypothesis simply is the inverse, or opposite, of the null hypothesis.
Analysis of variance (ANOVA) is a collection of statistical models used to analyze the differences among group means and their associated procedures (such as "variation" among and between groups), developed by statistician and evolutionary biologist Ronald Fisher.
7.       A research problem is feasible only when:
(A) it has utility and relevance
(B) it is researchable
(C) it is new and adds something to knowledge
(D) all the above
Answer: D
8.       Bibliography given in a research report:
(A) shows vast knowledge of the researcher
(B) helps those interested in further research
(C) has no relevance to research
(D) all the above
Answer: A
9.       Fundamental research reflects the ability to
(A) Synthesize new ideals
(B) Expound new principles
(C) Evaluate the existing material concerning research
(D) Study the existing literature regarding various topics
Answer: B
10.    The study in which the investigators attempt to trace an effect is known as:
(A) Survey Research              (B) ‘Ex-post Facto’ Research
(C) Historical Research          (D) Summative Research
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App