Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Thursday, 19 November 2015

Computer General Knowledge MCQs - Set 11

1.       Normally which of the following is costlier ?
(A) Server                                  (B) Main frame computer
(C) Personal computer           (D) Laptop computer
Answer: B
2.       The …………. tells the computer how to use its components.
(A) utility                                                (B) network
(C) application program          (D) operating system
Answer: D
3.       A dialogue between a human-being and a computer programme that occurs simultaneously in various forms is described as
(A) man-machine speak         (B) binary chat
(C) digital talk                           (D) interactivity
Answer: D
4.       Which one of the following is not a network device ?
(A) Router         (B) Switch
(C) Hub                         (D) CPU
Answer: D
5.       A compiler is used to convert the following to object code which can be executed
(A) High-level language         (B) Low-level language
(C) Assembly language         (D) Natural language
Answer: A

6.       Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer ?
(A) 2       (B) 8
(C) 10     (D) 16
Answer: A
7.       Which one of the following is an example of Operating System ?
(A) Microsoft Word                   (B) Microsoft Excel
(C) Microsoft Access               (D) Microsoft Windows
Answer: D
8.       DNS in internet technology stands for
(A) Dynamic Name System               (B) Domain Name System
(C) Distributed Name System            (D) None of these
Answer: B
9.       HTML stands for
(A) Hyper Text Markup Language
(B) Hyper Text Manipulation Language
(C) Hyper Text Managing Links
(D) Hyper Text Manipulating Links
Answer: A
10.    Processed data is called:
(A) Data base               (B) File
(C) Information             (D) Sample
Answer: C


No comments:

Post a Comment