Wednesday, 19 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2010 - Part 6

53.       Some students in a class exhibit great curiosity for learning. It may be because such children
(A) Are gifted                                        (B) Come from rich families
(C) Show artificial behavior               (D) Create indiscipline in the class
Answer: A
54.       The most important quality of a good teacher is
(A) Sound knowledge of subject matter
(B) Good communication skills
(C) Concern for students’ welfare
(D) Effective leadership qualities
Answer: A
55.       Which one of the following is appropriate in respect of teacher student relationship?
(A) Very informal and intimate          (B) Limited to classroom only
(C) Cordial and respectful                 (D) Indifferent
Answer: C
56.       The academic performance of students can be improved if parents are encouraged to
(A) supervise the work of their wards
(B) arrange for extra tuition
(C) remain unconcerned about it
(D) interact with teachers frequently
Answer: A
57.       In a lively classroom situation, there is likely to be
(A) occasional roars of laughter
(B) complete silence
(C) frequent teacher-student dialogue
(D) loud discussion among students
Answer: C
58.       If a parent approaches the teacher to do some favour to his/her ward in the examination, the teacher should
(A) try to help him                    (B) ask him not to talk in those terms
(C) refuse politely and firmly (D) ask him rudely to go away
Answer: C
59.       Which of the following phrases is not relevant to describe the meaning of research as a process?
(A) Systematic Activity            (B) Objective Observation
(C) Trial and Error                    (D) Problem Solving
Answer: B
60.       Which of the following is not an example of a continuous variable?
(A) Family size             (B) Intelligence
(C) Height                     (D) Attitude
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App