Wednesday, 19 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2010 - Part 1

1.       Which of the following variables cannot be expressed in quantitative terms?
(A) Socio-economic Status    (B) Marital Status
(C) Numerical Aptitude           (D) Professional Attitude
Answer: D
2.       A doctor studies the relative effectiveness of two drugs of dengue fever. His research would be classified as
(A) Descriptive Survey            (B) Experimental Research
(C) Case Study                                    (D) Ethnography
Answer: B
3.       The term ‘phenomenology’ is associated with the process of
(A) Qualitative Research        (B) Analysis of Variance
(C) Correlational Study          (D) Probability Sampling
Answer: A
4.       The ‘Sociogram’ technique is used to study
(A) Vocational Interest                        (B) Professional Competence
(C) Human Relations             (D) Achievement Motivation
Answer: C
Read the following passage carefully and answer questions from 5 to 10:

It should be remembered that the nationalist movement in India, like all nationalist movements, was essentially a bourgeois movement. It represented the natural historical stage of development, and to consider it or to criticise it as a working-class movement is wrong. Gandhi represented that movement and the Indian masses in relation to that movement to a supreme degree, and he became the voice of Indian people to that extent. The main contribution of Gandhi to India and the Indian masses has been through the powerful movements which he launched through the National Congress. Through nation-wide action he sought to mould the millions, and largely succeeded in doing so, and changing them from a demoralised, timid and hopeless mass, bullied and crushed by every dominant interest, and incapable of resistance, into a people with self-respect and self-reliance, resisting tyranny, and capable of united action and sacrifice for a larger cause.

Gandhi made people think of political and economic issues and every village and every bazaar hummed with argument and debate on the new ideas and hopes that filled the people. That was an amazing psychological change. The time was ripe for it, of course, and
circumstances and world conditions worked for this change. But a great leader is necessary to take advantage of circumstances and conditions. Gandhi was that leader, and he released
many of the bonds that imprisoned and disabled our minds, and none of us who experienced it can ever forget that great feeling of release and exhilaration that came over the Indian people.

Gandhi has played a revolutionary role in India of the greatest importance because he knew how to make the most of the objective conditions and could reach the heart of the masses, while groups with a more advanced ideology functioned largely in the air because they did not fit in with those conditions and could therefore not evoke any substantial response from the masses.

It is perfectly true that Gandhi, functioning in the nationalist plane, does not think in terms of the conflict of classes, and tries to compose their differences. But the action he has indulged and taught the people has inevitably raised mass consciousness tremendously and made social issues vital. Gandhi and the Congress must be judged by the policies they pursue and the action they indulge in. But behind this, personality counts and colours those policies and activities. In the case of very exceptional person like Gandhi the question of personality becomes especially important in order to understand and appraise him. To us he has represented the spirit and honour of India, the yearning of her sorrowing millions to be rid of their innumerable burdens, and an insult to him by the British Government or others has been an insult to India and her people.

5.       Which one of the following is true of the given passage?
(A) The passage is a critique of Gandhi’s role in Indian movement for independence.
(B) The passage hails the role of Gandhi in India’s freedom movement.
(C) The author is neutral on Gandhi’s role in India’s freedom movement.
(D) It is an account of Indian National Congress’s support to the working-class movement.
Answer: B

6.       The change that the Gandhian movement brought among the Indian masses was
(A) Physical                  (B) Cultural
(C) Technological        (D) Psychological
Answer: D
7.       To consider the nationalist movement or to criticise it as a working-class movement was wrong because it was a
(A) historical movement         (B) voice of the Indian people
(C) bourgeois movement       (D) movement represented by Gandhi
Answer: C
8.       Gandhi played a revolutionary role in India because he could
(A) preach morality                              (B) reach the heart of Indians
(C) see the conflict of classes           (D) lead the Indian National Congress
Answer: B
9.       Groups with advanced ideology functioned in the air as they did not fit in with
(A) objective conditions of masses
(B) the Gandhian ideology
(C) the class consciousness of the people
(D) the differences among masses
Answer: A
10.    The author concludes the passage by
(A) criticising the Indian masses
(B) the Gandhian movement
(C) pointing out the importance of the personality of Gandhi
(D) identifying the sorrows of millions of Indians
Answer: C


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App