Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 7 November 2017

UGC NET Computer Science Solved Paper II November 2017 - Part 4

31.       Consider the following program fragment in assembly language:
    mov ax, 0h
    mov cx, 0A h
doloop:
    dec ax
    loop doloop
What is the value of ax and cx registers after the completion of the doloop?
(1) ax = FFF5 h and cx = 0 h
(2) ax = FFF6 h and cx = 0 h
(3) ax = FFF7 h and cx = 0A h
(4) ax = FFF5 h and cx = 0A h
Answer: 2
32.       Consider the following assembly program segment:
stc
mov al, 11010110b
mov cl, 2
rcl al, 3
rol al, 4
shr al, cl
mul cl
The contents of the destination register ax (in hexadecimal) and the status of Carry Flag (CF) after the execution of above instructions are:
(1) ax = 003CH; CF = 0
(2) ax = 001EH; CF = 0
(3) ax = 007BH; CF = 1
(4) ax = 00B7H; CF = 1
Answer: 1
33.       Which of the following regular expressions, each describing a language of binary numbers (MSB to LSB) that represents non-negative decimal values, does not include even values?
(1) 0*1+0*1*
(2) 0*1*0+1*
(3) 0*1*0*1+
(4) 0+1*0*1*
Where {+, *} are quantification characters.
Answer: 3
34.       Which of the following statements is/ are TRUE?
(a) The grammar S → SS a is ambiguous. (Where S is the start symbol)
(b) The grammar S → 0S1 | 01S | ϵ is ambiguous. (The special symbol ϵ represents the empty string) (Where S is the start symbol)
(c) The grammar (Where S is the start symbol)
S → T/U
T → x S y | xy | ϵ
U → yT
generates a language consisting of the string yxxyy.
(1) Only (a) and (b) are TRUE.
(2) Only (a) and (c) are TRUE.
(3) Only (b) and (c) are TRUE.
(4) All of (a), (b) and (c) are TRUE.
Answer: 4
35.       Match the description of several parts of a classic optimizing compiler in List - I, with the names of those parts in List - II:
List - I
(a) A part of a compiler that is responsible for recognizing syntax.
(b) A part of a compiler that takes as input a stream of characters and produces as output a stream of words along with their associated syntactic categories.
(c) A part of a compiler that understand the meanings of variable names and other symbols and checks that they are used in ways consistent with their definitions.
(d) An IR-to-IR transformer that tries to improve the IR program in some way (Intermediate representation).
List - II
(i) Optimizer
(ii) Semantic Analysis
(iii) Parser
(iv) Scanner
Code:
      (a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (iv) (i) (ii)
(2) (iv) (iii) (ii) (i)
(3) (ii) (iv) (i) (iii)
(4) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer: 1

36.       In Distributed system, the capacity of a system to adapt the increased service load is called .................
(1) Tolerance
(2) Scalability
(3) Capability
(4) Loading
Answer: 2
37.       In .................... disk scheduling algorithm, the disk head moves from one end to other end of the disk, serving the requests along the way. When the head reaches the other end, it immediately returns to the beginning of the disk without serving any requests on the return trip.
(1) LOOK
(2) SCAN
(3) C - LOOK
(4) C - SCAN
Answer: 4
38.       Suppose there are six files F1, F2, F3, F4, F5, F6 with corresponding sizes 150 KB, 225KB, 75 KB, 60 KB, 275 KB and 65 KB respectively. The files are to be stored on a sequential device in such a way that optimizes access time. In what order should the files be stored?
(1) F5, F2, F1, F3, F6, F4
(2) F4, F6, F3, F1, F2, F5
(3) F1, F2, F3, F4, F5, F6
(4) F6, F5, F4, F3, F2, F1
Answer: 2
39.       Which module gives control of the CPU to the process selected by the short - term scheduler?
(1) Dispatcher
(2) Interrupt
(3) Scheduler
(4) Threading
Answer: 1
40.    Two atomic operations permissible on Semaphores are .................. and ...............
(1) wait, stop
(2) wait, hold
(3) hold, signal
(4) wait, signal
Answer: 4

Pages   2   3   4   5 

2 comments:

  1. A part of a compiler that understand the meanings of variable names and other symbols and checks that they are used in ways consistent with their definitions. - Semantic Analysis

    IR-to-IR transformer that tries to improve the IR program in some way (Intermediate representation) - Optimizer

    ReplyDelete
  2. dear author, can we get explanation for the answers in e-book@69??

    ReplyDelete