Wednesday, 19 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2010 - Part 5

41.       India’s first Defense University is in the State of
(A) Haryana                  (B) Andhra Pradesh
(C) Uttar Pradesh        (D) Punjab
Answer: A
42.       Most of the Universities in India
(A) conduct teaching and research only
(B) affiliate colleges and conduct examinations
(C) conduct teaching/research and examinations
(D) promote research only
Answer: C
43.       Which one of the following is not a Constitutional Body?
(A) Election Commission                               (B) Finance Commission
(C) Union Public Service Commission       (D) Planning Commission
Answer: D
44.       Which one of the following statements is not correct?
(A) Indian Parliament is supreme.
(B) The Supreme Court of India has the power of judicial review.
(C) There is a division of powers between the Centre and the States.
(D) There is a Council of Ministers to aid and advise the President.
Answer: B
45.       Which one of the following statements reflects the republic character of Indian democracy?
(A) Written Constitution
(B) No State religion
(C) Devolution of power to local Government institutions
(D) Elected President and directly or indirectly elected Parliament
Answer: D
46.       Who among the following appointed by the Governor can be removed by only the President of India?
(A) Chief Minister of a State
(B) A member of the State Public Service Commission
(C) Advocate-General
(D) Vice-Chancellor of a State University
Answer: B
47.       If two small circles represent the class of the ‘men’ and the class of the ‘plants’ and the big circle represents ‘mortality’, which one of the following figures represent the proposition ‘All men are mortal.’ ?







Answer: C
The following table presents the production of electronic items (TVs and LCDs) in a factory during the period from 2006 to 2010. Study the table carefully and answer the questions from 48 to 52:
48.       In which year, the total production of electronic items is maximum?
(A) 2006            (B) 2007
(C) 2008            (D) 2010
Answer: C
49.       What is the difference between averages of production of LCDs and TVs from 2006 to 2008 ?
(A) 3000            (B) 867
(C) 3015            (D) 2400
Answer: B
50.    What is the year in which production of TVs is half the production of LCDs in the year 2010 ?
(A) 2007            (B) 2006
(C) 2009            (D) 2008
Answer: B
51.    What is the ratio of production of LCDs in the years 2008 and 2010 ?
(A) 4 : 3              (B) 3 : 4
(C) 1 : 3              (D) 2 : 3
Answer: B
52.    What is the ratio of production of TVs in the years 2006 and 2007 ?
(A) 6 : 7              (B) 7 : 6
(C) 2 : 3              (D) 3 : 2
Answer: C


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App