Wednesday, 19 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2010 - Part 4

31.       The binary equivalent of (–15)10 is (2’s complement system is used)
(A) 11110001               (B) 11110000
(C) 10001111               (D) None of these
Answer: A
32.       1 GB is equal to
(A) 230 bits         (B) 230 bytes
(C) 220 bits         (D) 220 bytes
Answer: B
33.       The set of computer programs that manage the hardware/software of a computer is called
(A) Compiler system                (B) Operation system
(C) Operating system              (D) None of these
Answer: C
34.       S/MIME in Internet technology stands for
(A) Secure Multipurpose Internet Mail Extension
(B) Secure Multimedia Internet Mail Extension
(C) Simple Multipurpose Internet Mail Extension
(D) Simple Multimedia Internet Mail Extension
Answer: A
35.       Which of the following is not covered in 8 missions under the Climate Action Plan of Government of India?
(A) Solar power            (B) Waste to energy conversion
(C) Afforestation          (D) Nuclear energy
Answer: D

36.       The concentration of Total Dissolved Solids (TDS) in drinking water should not exceed
(A) 500 mg/L     (B) 400 mg/L
(C) 300 mg/L     (D) 200 mg/L
Answer: A
37.       ‘Chipko’ movement was first started by
(A) Arundhati Roy       (B) Medha Patkar
(C) Ila Bhatt                  (D) Sunderlal Bahuguna
Answer: D
38.       The constituents of photochemical smog responsible for eye irritation are
(A) SO2 and O3                                 (B) SO2 and NO2
(C) HCHO and PAN                (D) SO2 and SPM
Answer: C
39.       Assertion (A) : Some carbonaceous aerosols may be carcinogenic.
Reason (R) : They may contain polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs).
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is correct, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is correct.
Answer: A
40.    Volcanic eruptions affect
(A) atmosphere and hydrosphere
(B) hydrosphere and biosphere
(C) lithosphere, biosphere and atmosphere
(D) lithosphere, hydrosphere and atmosphere
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App