Wednesday, 19 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2010 - Part 3

21.       If 5472 = 9, 6342 = 6, 7584 = 6, what is 9236 ?
(A) 2       (B) 3
(C) 4       (D) 5
Answer: A
22.       In an examination, 35% of the total students failed in Hindi, 45% failed in English and 20% in both. The percentage of those who passed in both subjects is
(A) 10     (B) 20
(C) 30     (D) 40
Answer: D
23.       Two statements I and II given below are followed by two conclusions (a) and (b). Supposing the statements are true, which of the following conclusions can logically follow?
Statements :
I. Some flowers are red.
II. Some flowers are blue.
Conclusions :
(a) Some flowers are neither red nor blue.
(b) Some flowers are both red and blue.
(A) Only (a) follows.                (B) Only (b) follows.
(C) Both (a) and (b) follow.    (D) Neither (a) nor (b) follows.
Answer: D
24.       If the statement ‘all students are intelligent’ is true, which of the following statements are false?
(i) No students are intelligent.
(ii) Some students are intelligent.
(iii) Some students are not intelligent.
(A) (i) and (ii)                (B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)              (D) (i) only
Answer: B
25.       A reasoning where we start with certain particular statements and conclude with a universal statement is called
(A) Deductive Reasoning      (B) Inductive Reasoning
(C) Abnormal Reasoning       (D) Transcendental Reasoning
Answer: D

26.       What is the smallest number of ducks that could swim in this formation – two ducks in front of a duck, two ducks behind a duck and a duck between two ducks?
(A) 5       (B) 7
(C) 4       (D) 3
Answer: D
27.       Mr. A, Miss B, Mr. C and Miss D are sitting around a table and discussing their trades.
(i) Mr. A sits opposite to the cook.
(ii) Miss B sits right to the barber
(iii) The washerman sits right to the barber
(iv) Miss D sits opposite to Mr. C
What are the trades of A and B ?
(A) Tailor and barber               (B) Barber and cook
(C) Tailor and cook                  (D) Tailor and washerman
Answer: C
28.       Which one of the following methods serve to measure correlation between two variables?
(A) Scatter Diagram                 (B) Frequency Distribution
(C) Two-way table                   (D) Coefficient of Rank Correlation
Answer: D
29.       Which one of the following is not an Internet Service Provider (ISP) ?
(A) MTNL                       (B) BSNL
(C) ERNET India         (D) Infotech India Ltd.
Answer: D
30.    The hexadecimal number system consists of the symbols
(A) 0 – 7                         (B) 0 – 9 , A – F
(C) 0 – 7, A – F             (D) None of these
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App