Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 14 October 2017

Computer General Knowledge Questions and Answers - Set 42

411.       URL stands for:
(A) Uniform Resource Locator
(B) Uniform Resource Loader
(C) Uniform Research Locator
(D) Uniform Research Loader
Answer: A
412.       Which of the following groups consists of only input devices?
(A) Keyboard, Printer, Monitor
(B) Mouse, Keyboard, Scanner
(C) Keyboard, Mouse, Printer
(D) Printer, Scanner, Mouse
Answer: B
413.       Inventor of Email System is:
(A) Winton surf
(B) Jan Kenneth
(C) Bill Gates
(D) None of the above
Answer: D
414.       The ‘copy’ command saves the content temporarily to the:
(A) Desktop
(B) Printer
(C) Clipboard
(D) MS word
Answer: C
415.       Which of the following is a universal gate?
(A) NAND gate
(B) OR gate
(C) NOT gate
(D) XOR gate
Answer: A
416.       Read the following two statements:
I:  Information and Communication Technology (ICT) is considered a subset of Information Technology (IT).
II: The ‘right to use’ a piece of software is termed as copyright.
Which of the above statement(s) is/are CORRECT?
(A) Both I and II
(B) Neither I nor II
(C) II only
(D) I only
Answer: B
417.       DVD technology uses an optical media to store the digital data. DVD is an acronym for
(A) Digital Vector Disc
(B) Digital Volume Disc
(C) Digital Versatile Disc
(D) Digital Visualization Disc
Answer: C
418.       Which of the following is a characteristic of Web 2.0 applications?
(A) Multiple users schedule their time to use Web 2.0 applications one by one.
(B) Web 2.0 have two applications are focused on the ability for people to collaborate and share information online.
(C) Web 2.0 applications provide users with content rather than facilitating users to create it.
(D) Web 2.0 applications use only static pages.
Answer: B
419.       With regard to a word processing software, the process of combining static information in a publication together with variable information in a data source to create one merged publication is called
(A) Electronic mail
(B) Data sourcing
(C) Mail merge
(D) Spam mail
Answer: C
420.    .............. is a type of memory circuitry that holds the computer’s start-up routine.
(A) RIM (Read Initial Memory)
(B) RAM (Random Access Memory)
(C) ROM (Read Only Memory)
(D) Cache Memory
Answer: C


No comments:

Post a Comment