Saturday, 10 June 2017

CBSE UGC NET Paper I Solved January 2017 - Part 6

51.       Ali buys a glass, a pencil box and a cup and pays Rs.21 to the shopkeeper. Rakesh buys a cup, two pencil boxes and a glass and pays Rs.28 to the shopkeeper. Preeti buys two glasses, a cup and two pencil boxes and pays Rs.35 to the shopkeeper. The cost of 10 cups will be
(1) Rs.40
(2) Rs.60
(3) Rs.80
(4) Rs.70
Answer: 4
52.       Out of four cities given below three are alike in some manner, while the fourth one is different. Identify the odd one
(1) Lucknow
(2) Rishikesh
(3) Allahabad
(4) Patna
Answer: 1
53.       Given below are some characteristics of reasoning. Select the code that states a characteristic which is not of deductive reasoning:
(1) The conclusion must be based on observation and experiment
(2) The conclusion should be supported by the premise/premises
(3) The conclusion must follow from the premise/premises necessarily
(4) The argument may be valid or invalid
Answer: 1
54.       The missing term in the series 1,4,27,16, ?,36,343, ... is
(1) 30
(2) 49
(3) 125
(4) 81
Answer: 3
55.       The next term in the following series
YEB,WFD,UHG,SKI,..?.. will be
(1) TLO
(2) QOL
(3) QLO
(4) GQP
Answer: 2

56.       Among the following propositions two are related in such a way that they cannot both be true but can both be false. Select the code that states those two propositions.
Propositions:
(a) Every student is attentive
(b) Some students are attentive
(c) Students are never attentive
(d) Some students are not attentive
Codes:
(1) (a) and (b)
(2) (a) and (c)
(3) (b) and (c)
(4) (c) and (d)
Answer: 2
57.       Given below are two premises (a) and (b) . From those to premises four conclusions (i), (ii), (iii) & (iv) are drawn. Select the code that states the conclusions validly drawn from the premises (taking singly or jointly.)
Premises:
(a) Untouchability is a curse.
(b) All hot pans are untouchable.
Conclusions:
(i) All hot pans are curse.
(ii) Some untouchable things are hot pans.
(iii) All curses are untouchability.
(iv) Some curses are untouchability.
Codes:
(1) (i) and (ii)
(2) (ii) and (iii)
(3) (iii) and (iv)
(4) (ii) and (iv)
Answer: 4
58.       If the statement ‘None but the brave wins the race’ is false which of the following statements can be claimed to be true?
Select the correct code:
(1) All brave persons win the race.
(2) Some persons who win the race are not brave.
(3) Some persons who win the race are brave.
(4) No person who wins the race is brave.
Answer: 2
59.       If two standard from categorical propositions with the same subject and predicate are related in such a manner that if one is undetermined the other must be undetermined, what is their relation?
(1) Contrary
(2) Subcontrary
(3) Contradictory
(4) Subaltern
Answer: 3
60.    Men and woman may have different reproductive strategies but neither can be considered inferior or superior to the other, any more than a bird’s wings can be considered superior or inferior to a fish’s fins. What type of argument it is?
(1) Biological
(2) Psychological
(3) Analogical
(4) Hypothetical
Answer: 3


0 comments:

Post a Comment