Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 6 June 2017

CBSE UGC NET Paper I Solved January 2017 - Part 2

11.       Assertion(A):Sustainable development is critical to well being of human society.
Reason (R): Environmentally sound policies do not harm the environment or deplete the natural resources.
(1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true and (R) is false.
(4) (A) is false and (R) is true.
Answer: 2
12.       The dominant source of pollution due to oxides of nitrogen (NOx ) in urban areas is
(1) Road transport
(2) Commercial sector
(3) Energy use in industry
(4) Power plants
Answer: 1
13.       Which of the following is not a water-brone disease?
(1) Typhoid
(2) Hepatitis
(3) Cholera
(4) Dengue
Answer: 4
14.       Which of the following is a characteristic of Web 2.0 applications?
(1) Multiple users schedule their time to use Web 2.0 applications one by one.
(2) Web 2.0 have two applications are focused on the ability for people to collaborate and share information online.
(3) Web 2.0 applications provide users with content rather than facilitating users to create it.
(4) Web 2.0 applications use only static pages.
Answer: 2
15.       With regard to a word processing software, the process of combining static information in a publication together with variable information in a data source to create one merged publication is called
(1) Electronic mail
(2) Data sourcing
(3) Mail merge
(4) Spam mail
Answer: 3

16.       Which of the following natural hazards is not hydro-meteorological?
(1) Snow avalanche
(2) Sea erosion
(3) Tropical Cyclone
(4) Tsunami
Answer: 4
17.       Which of the following are the demerits of globalisation of higher education?
(a) Exposure to global curriculum
(b) Promotion of elitism in education
(c) Commodification of higher education
(d) Increase in the cost of education
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (a), (c) and (d)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 3
18.       Which of the following statements are correct about deemed universities?
(a) The Governor of the State is the chancellor of deemed universities.
(b) They can design their own syllabus and course work.
(c) They can frame their own guidelines regarding admission and fees.
(d) They can grant degrees.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a), (b) and (c)
(2) (b), (c) and (d)
(3) (a), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2
19.       Indian government’s target for power production from small hydro projects by the year 2022 is
(1) 1 Giga-Watt
(2) 5 Giga-Watt
(3) 10 Giga-Watt
(4) 15 Giga-Watt
Answer: 2
20.    In which country, the recent international agreement on phasing out Hydro Fluoro Carbons (HFCs) was signed?
(1) Rwanda
(2) Morocco
(3) South Africa
(4) Algeria
Answer: 1


No comments:

Post a Comment