Wednesday, 7 June 2017

CBSE UGC NET Paper I Solved January 2017 - Part 3

21.       Which of the following are not necessarily the immediate consequences of the proclamation of the President’s rule in a state?
(a) Dissolution of the State Assembly
(b) Removal of the Council of Ministers in the State
(c) Takeover of the State administration by the Union Government
(d) Appointment of a new Chief Secretary
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (b), (c) and (d)
(4) (b) and (c)
Answer: 1
22.       Instead of holding the office during the pleasure of the President who among the following hold(s) office during good behaviour?
(a) Governor of a State
(b) Attorney General of India
(c) Judges of the High Court
(d) Administrator of a Union Territory
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) only
(2) (c) only
(3) (a) and (c)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2
23.       The purpose of value education is best served by focusing on
(1) Cultural practices prevailing in the society
(2) Norms of conduct laid down by a social group
(3) Concern for human values
(4) Religious and moral practices and instructions
Answer: 3
24.       Which of the following statements are correct?
(a) Rajya Sabha is a permanent House which can be dissolved only during national emergency.
(b) Rajya Sabha does not represent the local interests of the States.
(c) Members of the Rajya Sabha are not bound to vote at the dictates of the states they represent.
(d) No Union territory has a representative in the Rajya Sabha.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) and (d)
(2) (b) and (c)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2
25.       Effectiveness of teaching has to be judged in terms of
(1) Course coverage
(2) Students’ interest
(3) Learning outcomes of students
(4) Use of teaching aids in the classroom
Answer: 3

26.       In which teaching method learner’s participation is made optimal and proactive?
(1) Discussion method
(2) Buzz session method
(3) Brainstorming session method
(4) Project method
Answer: 4
27.       One of the most powerful factors affecting teaching effectiveness is related to the
(1) Social system of the country
(2) Economic status of the society
(3) Prevailing political system
(4) Educational system
Answer: 4
28.       Assertion (A): Formative evaluation tends to accelerate the pace of learning.
Reason (R): As against summative evaluation, formative evaluation is highly reliable.
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 3
29.       Which of the following set of statements represents acceptable propositions in respect of teaching-learning relationships? Choose the correct code to indicate your answer.
(i) When students fail in a test, it is the teacher who fails.
(ii) Every teaching must aim at ensuring learning.
(iii) There can be teaching without learning taking place.
(iv) There can be no learning without teaching.
(v) A teacher teaches but learns also.
(vi) Real learning implies rote learning.
Codes:
(1) (ii), (iii), (iv) and (v)
(2) (i), (ii), (iii) and (v)
(3) (iii), (iv), (v) and (vi)
(4) (i), (ii), (v) and (vi)
Answer: 2
30.    Assertion (A): Learning is a life long process.
Reason(R): Learning to be useful must be linked with life processes.
Choose the correct answer from the following code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: 1


0 comments:

Post a Comment