Monday, 5 June 2017

CBSE UGC NET Paper I Solved January 2017 - Part 1

The table below embodies data on the sales revenue (in lakh) generated by a publishing house during the years 2012-15 while selling books, magazines and journals as three categories of items. Answer questions 1-3 based on the data contained in the table.
1.       If the year 2016 were to show the same growth in terms of total sales revenue as the year 2015 over the year 2014, then the revenue in the year 2016 must be approximately:
(1) Rs.194 lakh
(2) Rs.187 lakh
(3) Rs.172 lakh
(4) Rs.177 lakh
Answer: 4
2.       In 2015, approximately what percent of total revenue came from books?
(1) 45%
(2) 55%
(3) 35%
(4) 25%
Answer: 1
3.       The number of years in which there was an increase in revenue from at least two categories of items, is
(1) 0
(2) 1
(3) 2
(4) 3
Answer: 3
A University professor maintains data on MCA students tabulated by performance and gender of the students. The data is kept on a computer hard disk, but accidently some of it is lost because of a computer virus. Only the following could be recovered:
Panic buttons were pressed but to no avail. An expert committee was formed, which decided that the following facts were self evident:
(a) Half the students were either excellent or good.
(b) 40% of the students were females.
(c) One-third of the male students were average.
Answer questions 4-6 based on the data given above:
4.       Approximately, what proportion of good students are male?
(1) 0
(2) 0.73
(3) 0.43
(4) 0.27
Answer: 2
Explanation:
(b) 40% of the students were females  = 32
Therefore total no. of students = (100/40) x 32 = 80
So, no. of male students = 80-32 = 48

(c) One-third of the male students were average = 1/3 x 48 = 16

(a) Half the students were either excellent or good.
So, Total Good + Total Excellent = 40
=>  Total Good = 40-10-30
So, Total Average = 40

Proportion of good students who are male = 22/30 = 0.73

5.       How many female students are excellent?
(1) 0
(2) 8
(3) 16
(4) 32
Answer: 1

6.       What proportion of female students are good?
(1) 0
(2) 0.25
(3) 0.50
(4) 0.75
Answer: 2
Explanation:
Proportion of female students who are good = 8/32 = 0.25
7.       Which of the following correctly lists computer memory types from highest to lowest speed?
(1) Secondary Storage; Main Memory; Cache Memory; CPU Registers
(2) CPU Registers; Cache Memory; Secondary Storage; Main Memory
(3) CPU Registers; Cache Memory; Main Memory; Secondary Storage
(4) Cache Memory; CPU Registers; Main Memory; Secondary Storage
Answer: 3
8.       Which of the following statement(s) is/are TRUE?
S1: The decimal number 11 is larger than the hexadecimal number 11.
S2: In the binary number 1110.101, the fractional part has the decimal value as 0.625.
(1) S1 only
(2) S2 only
(3) Both S1 and S2
(4) Neither S1 nor S2
Answer: 2
Explanation:
To convert Hexadecimal number to Decimal number, multiply every digit with 16 power of digit location. Then, sum all the multipliers.
Decimal representation of hexadecimal number 11 = 1x161+1x160
= 16+1 = 17

To convert decimal fraction to binary, begin with the decimal fraction and multiply by 2
Because .625 x 2 = 1.25, the first binary digit to the right of the point is a 1.
Because .25 x 2 = 0.50, the second binary digit to the right of the point is a 0.
Because .50 x 2 = 1.00, the third binary digit to the right of the point is a 1.
In fact, we do not need to multiply the fraction again, because we had 0 as the fractional part of our result there.
Hence the representation of .625 = .101 (base 2).
9.       Read the following two statements:
I:  Information and Communication Technology (ICT) is considered a subset of Information Technology (IT).
II: The ‘right to use’ a piece of software is termed as copyright.
Which of the above statement(s) is/are CORRECT?
(1) Both I and II
(2) Neither I nor II
(3) II only
(4) I only
Answer: 2
Explanation:
Information technology (IT) is the application of computers to store, study, retrieve, transmit, and manipulate data,[1] or information, often in the context of a business or other enterprise.[2] IT is considered a subset of information and communications technology (ICT).

Copyright is a legal right created by the law of a country that grants the author of an original work exclusive right for its use and distribution. This means whatever content the author created cannot be used or published by anyone else without the consent of the author.
10.    DVD technology uses an optical media to store the digital data. DVD is an acronym for
(1) Digital Vector Disc
(2) Digital Volume Disc
(3) Digital Versatile Disc
(4) Digital Visualization Disc
Answer: 3


0 comments:

Post a Comment