Saturday, 23 April 2016

UGC NET Paper I Solved Questions December 2006 - Part 5

41.       The most significant impact of volcanic eruption has been felt in the form of :
(A) change in weather            (B) sinking of islands
(C) loss of vegetation              (D) extinction of animals
Answer: A
42.       With absorption and decomposition of CO2 in ocean water beyond desired level, there will be :
(A) decrease in temperature              (B) increase in salinity
(C) growth of phytoplankton              (D) rise in sea level
Answer: C
Explanation:
Phytoplankton are microscopic organisms that live in watery environments, both salty and fresh. Some phytoplankton are bacteria, some are protists, and most are single-celled plants. When conditions are right, phytoplankton populations can grow explosively, a phenomenon known as a bloom. Phytoplankton can also be the harbingers of death or disease. Certain species of phytoplankton produce powerful biotoxins. These toxic blooms can kill marine life and people who eat contaminated seafood.
43.       Arrange column II in proper sequence so as to match it with column I and choose the correct answer from the code given below :
Column I                                   Column II
Water Quality                          pH Value
(a) Neutral                                 (i) 5
(b) Moderately acidic               (ii) 7
(c) Alkaline                               (iii) 4
(d) Injurious                              (iv) 8
Code :
      (a)   (b)   (c)   (d)
(A) (ii)   (iii)   (i)    (iv)
(B) (i)    (iii)   (ii)   (iv)
(C) (ii)   (i)    (iv)  (iii)
(D) (iv)  (ii)   (iii)   (i)
Answer: C
Explanation:
pH is a measure of how acidic/basic water is. The range goes from 0 - 14, with 7 being neutral. pHs less than 7 are acidic, whereas pHs greater than 7 are alkaline (basic).
44.       The maximum emission of pollutants from fuel sources in India is caused by :
(A) Coal                         (B) Firewood
(C) Refuse burning     (D) Vegetable waste product
Answer: B
45.       The urbanisation process accounts for the wind in the urban centres during nights to remain :
(A) faster than that in rural areas
(B) slower than that in rural areas
(C) the same as that in rural areas
(D) cooler than that in rural areas
Answer: B

46.       The University Grants Commission was constituted on the recommendation of :
(A) Dr. Sarvapalli Radhakrishnan Commission
(B) Mudaliar Commission
(C) Sargent Commission
(D) Kothari Commission
Answer: A or C
Explanation:
The University Grants Commission (UGC) of India is a statutory body set up by the Indian Union government in accordance to the UGC Act 1956 under Ministry of Human Resource Development, and is charged with coordination, determination and maintenance of standards of higher education. It provides recognition to universities in India, and disburses funds to such recognised universities and colleges. Its headquarters is in New Delhi, and six regional centres in Pune, Bhopal, Kolkata, Hyderabad, Guwahati and Bangalore.
The first attempt to formulate a national system of education in India came In 1944, with the Report of the Central Advisory Board of Education on Post War Educational Development in India, also known as the Sargeant Report. It recommended the formation of a University Grants Committee, which was formed in 1945 to oversee the work of the three Central Universities of Aligarh, Banaras and, Delhi. In 1947, the Committee was entrusted with the responsibility of dealing with all the then existing Universities. After independence, the University Education Commission was set up in 1948 under the Chairmanship of S. Radhakrishnan and it recommended that the UGC be reconstituted on the general model of the University Grants Commission of the United kingdom.
47.       Which one of the following Articles of the Constitution of India safeguards the rights of Minorities to establish and run educational institutions of their own liking ?
(A) Article 19                 (B) Article 29
(C) Article 30                (D) Article 31
Answer: C
Explanation:
Article 30: Right of minorities to establish and administer educational institutions.
All minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.
48.       Match List - I (Institutions) with List - II (Functions) and select the correct answer by using the code given below :
List - I (Institutions)                List - II (Functions)
(a) Parliament                          (i) Formulation of Budget
(b) C & A.G.                              (ii) Enactment of Budget
(c) Ministry of Finance            (iii) Implementation of Budget
(d) Executing Departments    (iv) Legality of expenditure
(v) Justification of Income
Code :
      (a)   (b)   (c)   (d)
(A) (iii)   (iv)  (ii)    (i)
(B) (ii)    (iv)  (i)    (iii)
(C) (v)   (iii)   (iv)  (ii)
(D) (iv)   (ii)   (iii)  (v)
Answer: B
49.       Foundation training to the newly recruited IAS (Probationers) is imparted by :
(A) Indian Institute of Public Administration
(B) Administrative Staff College of India
(C) L.B.S. National Academy of Administration
(D) Centre for Advanced Studies
Answer: C
Explanation:
The Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) is a research and training institute on public policy and public administration in India. It is located in the remote town of Mussoorie, Uttarakhand. The academy's main purpose is to train civil service officers of the three All India Services namely Indian Administrative Service, Indian Police Service and the Indian Forest Service; and all Group-A Central Services.
50.    Electoral disputes arising out of Presidential and Vice-Presidential Elections are settled by:
(A) Election Commission of India     (B) Joint Committee of Parliament
(C) Supreme Court of India               (D) Central Election Tribunal
Answer: C


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App