Saturday, 14 May 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2007 - Part 5

41.       Tsunami occurs due to:
(A) Mild earthquakes and landslides in the oceans
(B) Strong earthquakes and landslides in the oceans
(C) Strong earthquakes and landslides in mountains
(D) Strong earthquakes and landslides in deserts
Answer: B
42.       Which of the natural hazards have big effect on Indian people each year?
(A) Cyclones                (B) Floods
(C) Earthquakes          (D) Landslides
Answer: B
43.       Comparative Environment Impact Assessment study is to be conducted for:
(A) the whole year                   (B) three seasons excluding monsoon
(C) any three seasons            (D) the worst season
Answer: A
44.       Sea level rise results primarily due to:
(A) Heavy rainfall                    (B) Melting of glaciers
(C) Submarine volcanism      (D) Seafloor spreading
Answer: B
45.       The plume rise in a coal based power plant depends on:
(i) Buoyancy
(ii) Atmospheric stability
(iii) Momentum of exhaust gases
Identify the correct code
(A) (i) and (ii) only        (B) (ii) and (iii) only
(C) (i) and (iii) only      (D) (i), (ii) and (iii)
Answer: B

46.       Value education makes a student:
(A) Good citizen           (B) Successful businessman
(C) Popular teacher    (D) Efficient manager
Answer: A
47.       Networking of libraries through electronic media is known as:
(A) Inflibnet       (B) Libinfnet
(C) Internet       (D) HTML
Answer: A
48.       The University which telecasts interactive educational programmes through its own channel is
(A) B. R. Ambedkar Open University, Hyderabad
(B) I.G.N.O.U.
(C) University of Pune
(D) Annamalai University
Answer: B
49.       The Government established the University Grants Commission by an Act of Parliament in the year:
(A) 1980            (B) 1948
(C) 1950            (D) 1956
Answer: D
50.    Universities having central campus for imparting education are called
(A) Central Universities          (B) Deemed Universities
(C) Residential Universities (D) Open Universities
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App