Saturday, 7 May 2016

UGC NET Paper I Solved Questions June 2007 - Part 3

21.       Which is the number that comes next in the sequence?
9, 8, 8, 8, 7, 8, 6, —
(A) 5       (B) 6
(C) 8       (D) 4
Answer: C
Explanation:
9, 8, 8, 8, 7, 8, 6, —
So next number will be 8.
22.       If in a certain language TRIVANDRUM is coded as 2 5 9 5 3 5 4 7 5 8, how would MADRAS be coded?
(A) 8 3 4 5 3 6               (B) 8 3 4 5 3 8
(C) 8 3 4 5 3 0               (D) 8 3 4 5 3 9
Answer: A
23.       The question to be answered by factorial analysis of the quantitative data does not explain one of the following
(A) Is ‘X’ related to ‘Y’ ?
(B) How is ‘X’ related to ‘Y’?
(C) How does ‘X’ affect the dependent variable ‘Y’ at different levels of another independent variable ‘K’ or ‘M’ ?
(D) How is ‘X’ by ‘K’ related to ‘M’?
Answer: D
24.       January 12, 1980 was Saturday, what day was January 12, 1979:
(A) Saturday     (B) Friday
(C) Sunday       (D) Thursday
Answer: B
Explanation:
1 ordinary year = 365 days = (52 weeks + 1 day)
Hence number of odd days in 1 ordinary year = 1.
1 leap year = 366 days = (52 weeks + 2 days)
Hence number of odd days in 1 leap year= 2.
The year 1979 is an ordinary year, it has 1 odd day. So, the day on 12th January 1980 is one day beyond the day on 12th January, 1979. Here, January 12, 1980 was Saturday.  So January 12, 1979 was Friday.
25.       How many Mondays are there in a particular month of a particular year, if the month ends on Wednesday?
(A) 5       (B) 4
(C) 3       (D) None of the above
Answer: A or B

26.       From the given four statements, select the two which cannot be true but yet both can be false. Choose the right pair:
(i) All men are mortal
(ii) Some men are mortal
(iii) No man is mortal
(iv) Some men are not mortal
(A) (i) and (ii)                (B) (iii) and (iv)
(C) (i) and (iii)               (D) (ii) and (iv)
Answer: D
27.       A Syllogism must have:
(A) Three terms            (B) Four terms
(C) Six terms                 (D) Five terms
Answer: A
28.       Copula is that part of proposition which denotes the relationship between:
(A) Subject and predicate                              (B) Known and unknown
(C) Major premise and minor premise          (D) Subject and object
Answer: A
29.       “E” denotes:
(A) Universal Negative Proposition
(B) Particular Affirmative Proposition
(C) Universal Affirmative Proposition
(D) Particular Negative Proposition
Answer: A
Explanation:
Classification of Propositions:
(a) Universal Affirmative Proposition – A type
(b) Universal Negative Proposition – E type
(c) Particular Affirmative Proposition – I type
(d) Particular Negative Proposition – O type
30.    ‘A’ is the father of ‘C’, and ‘D’ is the son of ‘B’. ‘E’ is the brother of ‘A’. If ‘C’ is the sister of ‘D’, how is ‘B’ related to ‘E’ ?
(A) daughter                 (B) husband
(C) sister - in - law       (D) brother - in - law
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App