Friday, 1 April 2016

UGC NET Paper I Solved Questions December 2005 - Part 2

Read the following passage and answer the questions 11 to 15
Knowledge creation in many cases requires creativity and idea generation. This is especially important in generating alternative decision support solutions. Some people believe that an individual’s creative ability stems primarily from personality traits such as inventiveness, independence, individuality, enthusiasm, and flexibility. I lowever, several studies have found that creativity is not so much a function of individual traits as was once believed, and that individual creativity can be learned and improved. This understanding has led innovative companies to recognise that the key to fostering creativity may be the development of an idea-nurturing work environment. Idea-generation methods and techniques, to be used by individuals or in groups, are consequently being developed. Manual methods for supporting idea generation, such as brainstorming in a group, can be very successful in certain situations. However, in other situations, such an approach is either not economically feasible or not possible. For example, manual methods in group creativity sessions will not work or will not be effective when (1) there is no time to conduct a proper idea-generation session; (2) there is a poor facilitator (or no facilitator at all); (3) it is too expensive to conduct an idea-generation session; (4) the subject matter is too sensitive for a face-to-face session; or (5) there are not enough participants, the mix of participants is not optimal, or there is no climate for idea generation. In such cases, computerised idea-generation methods have been tried, with frequent success.

Idea-generation software is designed to help stimulate a single user or a group to produce new ideas, options and choices. The user does all the work, but the software encourages and pushes, something like a personal trainer. Although idea-generation software is still relatively new, there are several packages on the market. Various approaches are used by idea-generating software to increase the flow of ideas to the user. Idea Fisher, for example, has an associate lexicon of the English language that cross-references words and phrases. These associative links, based on analogies and metaphors, make it easy for the user to be fed words related to a given theme. Some software packages use questions to prompt the user towards new, unexplored patterns of thought. This helps users to break out of cyclical thinking patterns, conquer mental blocks, or deal with bouts of procrastination.

11.       The author, in this passage has focused on
(A) knowledge creation          (B) idea-generation
(C) creativity                             (D) individual traits
Answer: A
12.       Fostering creativity needs an environment of
(A) decision support systems            (B) idea-nurturing
(C) decision support solutions          (D) alternative individual factors
Answer: B
13.       Manual methods for the support of idea-generation, in certain occasions,
(A) are alternatively effective             (B) can be less expensive
(C) do not need a facilitator               (D) require a mix of optimal participants
Answer: A
14.       Idea-generation software works as if it is a
(A) stimulant                             (B) knowledge package
(C) user-friendly trainer          (D) climate creator
Answer: A
15.       Mental blocks, bouts of procrastination and cyclical thinking patterns can be won when:
(A) innovative companies employ electronic thinking methods
(B) idea-generation software prompts questions
(C) manual methods are removed
(D) individuals acquire a neutral attitude towards the software
Answer: B

16.       Level C of the effectiveness of communication is defined as:
(A) channel noise                   (B) semantic noise
(C) psychological noise         (D) source noise
Answer: A
17.       Recording a television programme on a VCR is an example of:
(A) time-shifting                       (B) content reference
(C) mechanical clarity                         (D) media synchronisation
Answer: D
18.       A good communicator is the one who offers to his audience:
(A) plentiful of information     (B) a good amount of statistics
(C) concise proof                     (D) repetition of facts
Answer: A
19.       The largest number of newspapers in India is published from the state of:
(A) Kerala                      (B) Maharashtra
(C) West Bengal          (D) Uttar Pradesh
Answer: D
20.    Insert the missing number:
8  24  12  ?  18  54
(A) 26     (B) 24
(C) 36     (D) 32
Answer: C
Explanation:
Numbers are alternatively multiplied by 3 and divided by 2.
So, the next number = 3 x 12 = 36, 36 ÷ 2 = 18


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App