Sunday, 3 April 2016

UGC NET Paper I Solved Questions December 2005 - Part 3

21.       January 1, 1995 was Sunday. What day of the week lies on January 1, 1996?
(A) Sunday       (B) Monday
(C) Saturday     (D) None of these
Answer: B
Explanation:
Leap year is a year, occurring once every four years, which has 366 days instead of the normal 365 days. The extra day is added in February, which has 29 days instead of the normal 28 days.
Exception: Century years are NOT leap years UNLESS they can be evenly divided by 400. For example, 1700, 1800, and 1900 were not leap years, but 1600 and 2000 were.

Counting odd days and calculating day of any particular date:
1 ordinary year = 365 days = (52 weeks + 1 day)
Hence number of odd days in 1 ordinary year = 1.

1 leap year = 366 days = (52 weeks + 2 days)
Hence number of odd days in 1 leap year= 2.

100 years = (76 ordinary years + 24 leap years ) = (76 x 1 + 24 x 2) odd days
= 124 odd days. = (17 weeks + 5 days) = 5 odd days.

Hence number of odd days in 100 years = 5
Number of odd days in 200 years = (5 x 2) = 10 = 3
Number of odd days in 300 years = (5 x 3) = 15 = 1
Number of odd days in 400 years = (5 x 4 + 1) = 21 = 0

0 odd days        Sunday
1 odd days        Monday
2 odd days        Tuesday
3 odd days        Wednesday
4 odd days        Thursday
5 odd days        Friday
6 odd days        Saturday

Here, 1995 is a normal year. It has one odd day. So the first day of 1996 will be Monday.
22.       The sum of a positive number and its reciprocal is twice the difference of the number and its reciprocal. The number is :
(A) √2     (B) 1/√2
(C) √3     (D) 1/√3
Answer: C
Explanation:
Let the number be x. Its reciprocal is 1/x.
We are given, x+1/x = 2(x-1/x)
(x2+1)/x = 2(x2-1)/x (x2+1) = 2(x2-1) -x2 = -3 x2 = 3 x = √3
23.       In a certain code, ROUNDS is written as RONUDS. how will PLEASE will be written in the same code
(A) LPAESE                 (B) PLAESE
(C) LPAEES                 (D) PLASEE
Answer: B
24.       At what time between 5.30 and 6.00 will the hands of a clock be at right angles?
(A) 43 5/11 min. past 5 (B) 43 7/11 min. past 5
(C) 40 min. past 5        (D) 45 min past 5
Answer: B
25.       Statements :    I. All students are ambitious
II. All ambitious persons are hard working
Conclusions : (i) All students are hard-working
(ii) All hardly working people are not ambitious
Which of the following is correct?
(A) Only (i) is correct                           (B) Only (ii) is correct
(C) Both (i) and (ii) are correct           (D) Neither (i) nor (ii) is correct
Answer: C

26.       Statement : Most students are intelligent
Conclusions :             (i) Some students are intelligent
(ii) All students are not intelligent
Which of the following is implied?
(A) Only (i) is implied                          (B) Only (ii) is implied
(C) Both (i) and (ii) are implied          (D) Neither (i) nor (ii) is implied
Answer: B
27.       Statement: Most labourers are poor
Conclusions :             (i) Some labourers are poor
(ii) All labourers are not poor
Which of the following is implied?
(A) Only (i) is implied                          (B) Only (ii) is implied
(C) Both (i) and (ii) are implied          (D) Neither (i) nor (ii) is implied
Answer: B
28.       Line access and avoidance of collision are the main functions of:
(A) the CPU                              (B) the monitor
(C) network protocols              (D) wide area networks
Answer: C
29.       In the hypermedia database, information bits are stored in the form of:
(A) signals        (B) cubes
(C) nodes          (D) symbols
Answer: C
Explanation:
Hypermedia database model stores chunks of information in the form of nodes connected by links established by the user. The nodes can contain text, graphics, sound, full-motion video, or executable computer programs.
30.    Communications bandwidth that has the highest capacity and is used by microwave, cable and fibre optics lines is known as:
(A) hyper-link   (B) broadband
(C) bus width    (D) carrier wave
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App