Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 25 November 2015

Computer General Knowledge MCQs - Set 16

1.       There are ……….. bits in one byte.
(A) 4       (B) 8
(C) 12     (D) 32
Answer: B
2.       The main component of a desktop PC is the ………….. which houses the computer’s critical parts.
(A) system case           (B) memory
(C) keyboard                 (D) processor
Answer: A
3.       GPS is a system that helps in locating positions with the help of :
(A) Microwaves                                    (B) Satellites
(C) Police intelligence                        (D) Wireless communication
Answer: B
4.       The …………… of software contains lists of commands and options.
(A) menu bar    (B) toolbar
(C) title bar        (D) formula bar
Answer: A
5.       A …………….. can make it easier to play games.
(A) mouse         (B) joystick
(C) keyboard     (D) pen
Answer: B

6.       How many different documents can you have open at any one time ?
(A) Not more than three
(B) Only one
(C) As many as your computer memory will hold
(D) No more than your Taskbar can display
Answer: C
7.       A hard disk is divided into tracks which is further subdivided into
(A) Clusters      (B) Sectors
(C) Vectors        (D) Heads
Answer: B
8.       A Compiler is a software which converts
(A) Characters to bits
(B) High level language to machine language
(C) Machine language to high level language
(D) Words to bits
Answer: B
9.       Virtual memory is
(A) an extremely large main memory.
(B) an extremely large secondary memory.
(C) an illusion of extremely large main memory
(D) a type of memory used in super computers.
Answer: C
10.    The fastest memory in a computer system is:
(A) ROM            (B) RAM
(C) Cache         (D) Hard disk
Answer: C


No comments:

Post a Comment