Saturday, 1 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2013 - Part 6

52.       While delivering lecture if there is some disturbance in the class, a teacher should
(A) keep quiet for a while and then continue.
(B) punish those causing disturbance.
(C) motivate to teach those causing disturbance.
(D) not bother of what is happening in the class.
Answer: C
53.       Effective teaching is a function of
(A) Teacher’s satisfaction.
(B) Teacher’s honesty and commitment.
(C) Teacher’s making students learn and understand.
(D) Teacher’s liking for professional excellence.
Answer: C
54.       The most appropriate meaning of learning is
(A) Acquisition of skills
(B) Modification of behaviour
(C) Personal adjustment
(D) Inculcation of knowledge
Answer: B
55.       Arrange the following teaching process in order :
(i) Relate the present knowledge with previous one
(ii) Evaluation
(iii) Reteaching
(iv) Formulating instructional objectives
(v) Presentation of instructional materials
(A) (i), (ii), (iii), (iv), (v)
(B) (ii), (i), (iii), (iv), (v)
(C) (v), (iv), (iii), (i), (ii)
(D) (iv), (i), (v), (ii), (iii)
Answer: D
56.       CIET stands for
(A) Centre for Integrated Education and Technology
(B) Central Institute for Engineering and Technology
(C) Central Institute for Education Technology
(D) Centre for Integrated Evaluation Techniques.
Answer: C
57.       Teacher’s role at higher education level is to
(A) provide information to students.
(B) promote self learning in students.
(C) encourage healthy competition among students.
(D) help students to solve their problems.
Answer: B
58.       The Verstehen School of Understanding was popularised by
(A) German Social Scientists
(B) American Philosophers
(C) British Academicians
(D) Italian Political Analysts
Answer: A
59.       The sequential operations in scientific research are
(A) Co-variation, Elimination of Spurious Relations, Generalisation, Theorisation
(B) Generalisation, Co-variation, Theorisation, Elimination of Spurious Relations
(C) Theorisation, Generalisation, Elimination of Spurious Relations, Co-variation
(D) Elimination of Spurious Relations, Theorisation, Generalisation, Co-variation.
Answer: A
60.       In sampling, the lottery method is used for
(A) Interpretation
(B) Theorisation
(C) Conceptualisation
(D) Randomisation
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App