Saturday, 1 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2013 - Part 4

31.       In a fuel cell driven vehicle, the energy is obtained from the combustion of
(A) Methane     (B) Hydrogen
(C) LPG             (D) CNG
Answer: B
32.       Which one of the following Councils has been disbanded in 2013 ?
(A) Distance Education Council (DEC)
(B) National Council for Teacher Education (NCTE)
(C) National Council of Educational Research and Training (NCERT)
(D) National Assessment and Accreditation Council (NAAC)
Answer: A
33.       Which of the following statements are correct about the National Assessment and Accreditation Council ?
1. It is an autonomous institution.
2. It is tasked with the responsibility of assessing and accrediting institutions of higher education.
3. It is located in Delhi.
4. It has regional offices.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 3        (B) 1 and 2
(C) 1, 2 and 4   (D) 2, 3 and 4
Answer: B
34.       The power of the Supreme Court of India to decide disputes between two or more States falls under its
(A) Advisory Jurisdiction
(B) Appellate Jurisdiction
(C) Original Jurisdiction
(D) Writ Jurisdiction
Answer: C
35.       Which of the following statements are correct ?
1. There are seven Union Territories in India.
2. Two Union Territories have Legislative Assemblies
3. One Union Territory has a High Court.
4. One Union Territory is the capital of two States.
Select the correct answer from the codes given below :
(A) 1 and 3 only
(B) 2 and 4 only
(C) 2, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: D
36.       Which of the following statements are correct about the Central Information Commission?
1. The Central Information Commission is a statutory body.
2. The Chief Information Commissioner and other Information Commissioners are appointed by the President of India.
3. The Commission can impose a penalty upto a maximum of Rs 25,000/-
4. It can punish an errant officer.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Answer: C
37.       Who among the following conducted the CNN-IBN – The Hindu 2013 Election Tracker Survey across 267 constituencies in 18 States ?
(A) The Centre for the Study of Developing Societies (CSDS)
(B) The Association for Democratic Reforms (ADR)
(C) CNN and IBN
(D) CNN, IBN and The Hindu
Answer: A
38.       In certain code TEACHER is written as VGCEJGT. The code of CHILDREN will be
(A) EKNJFTGP            (B) EJKNFTGP
(C) KNJFGTP               (D) None of these
Answer: B
39.       A person has to buy both apples and mangoes. The cost of one apple is Rs 7/- whereas that of a mango is Rs 5/-. If the person has Rs 38, the number of apples he can buy is
(A) 1       (B) 2
(C) 3       (D) 4
Answer: D
40.    A man pointing to a lady said, “The son of her only brother is the brother of my wife”. The lady is related to the man as
(A) Mother’s sister
(B) Grand mother
(C) Mother-in-law
(D) Sister of Father-in-law
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App