Saturday, 1 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2013 - Part 3

21.       The initial efforts for internet based communication was for
(A) Commercial communication
(B) Military purposes
(C) Personal interaction
(D) Political campaigns
Answer: B
22.       Internal communication within institutions is done through
(A) LAN             (B) WAN
(C) EBB             (D) MMS
Answer: A
23.       Virtual reality provides
(A) Sharp pictures
(B) Individual audio
(C) Participatory experience
(D) Preview of new films
Answer: C
24.       The first virtual university of India came up in
(A) Andhra Pradesh    (B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh        (D) Tamil Nadu
Answer: D
25.       Arrange the following books in chronological order in which they appeared. Use the code given below :
(i) Limits to Growth
(ii) Silent Spring
(iii) Our Common Future
(iv) Resourceful Earth
Codes :
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (ii), (i), (iii), (iv)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer: C
26.       Which one of the following continents is at a greater risk of desertification ?
(A) Africa
(B) Asia
(C) South America
(D) North America
Answer: A
27.       Women are closer to nature than men.” What kind of perspective is this ?
(A) Realist         (B) Essentialist
(C) Feminist      (D) Deep ecology
Answer: B
28.       Which one of the following is not a matter a global concern in the removal of tropical forests ?
(A) Their ability to absorb the chemicals that contribute to depletion of ozone layer.
(B) Their role in maintaining the oxygen and carbon balance of the earth.
(C) Their ability to regulate surface and air temperatures, moisture content and reflectivity.
(D) Their contribution to the biological diversity of the planet.
Answer: A
29.       The most comprehensive approach to address the problems of man-environment interaction is one of the following :
(A) Natural Resource Conservation Approach
(B) Urban-industrial Growth Oriented Approach
(C) Rural-agricultural Growth Oriented Approach
(D) Watershed Development Approach
Answer: D
30.    The major source of the pollutant gas, carbon mono-oxide (CO), in urban areas is
(A) Thermal power sector
(B) Transport sector
(C) Industrial sector
(D) Domestic sector
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App