Saturday, 1 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2013 - Part 2

11.       Ananya and Krishna can speak and follow English. Bulbul can write and speak Hindi as Archana does. Archana talks with Ananya also in Bengali. Krishna can not follow Bengali. Bulbul talks with Ananya in Hindi. Who can speak and follow English, Hindi and Bengali ?
(A) Archana      (B) Bulbul
(C) Ananya       (D) Krishna
Answer: C
12.       A stipulative definition may be said to be
(A) Always true
(B) Always false
(C) Sometimes true, sometimes false
(D) Neither true nor false
Answer: D
13.       When the conclusion of an argument follows from its premise/premises conclusively, the argument is called
(A) Circular argument
(B) Inductive argument
(C) Deductive argument
(D) Analogical argument
Answer: C
14.       Saturn and Mars are planets like the earth. They borrow light from the Sun and moves around the Sun as the Earth does. So those planets are inhabited by various orders of creatures as the earth is.
What type of argument is contained in the above passage ?
(A) Deductive   (B) Astrological
(C) Analogical (D) Mathematical
Answer: C

15.       Given below are two premises. Four conclusions are drawn from those two premises in four codes. Select the code that states the conclusion validly drawn.
Premises :
(i) All saints are religious. (major)
(ii) Some honest persons are saints. (minor)
Codes :
(A) All saints are honest.
(B) Some saints are honest.
(C) Some honest persons are religious.
(D) All religious persons are honest.
Answer: C
Following table provides details about the Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in India from different regions of the world in different years. Study the table carefully and answer questions from 16 to 19 based on this table.
16.       Find out the region that contributed around 20 percent of the total foreign tourist arrivals in India in 2009.
(A) Western Europe
(B) North America
(C) South Asia
(D) South East Asia
Answer: B
17.       Which of the following regions has recorded the highest negative growth rate of foreign tourist arrivals in India in 2009 ?
(A) Western Europe
(B) North America
(C) South Asia
(D) West Asia
Answer: D
18.       Find out the region that has been showing declining trend in terms of share of foreign tourist arrivals in India in 2008 and 2009.
(A) Western Europe
(B) South East Asia
(C) East Asia
(D) West Asia
Answer: A
19.       Identify the region that has shown hyper growth rate of foreign tourist arrivals than the growth rate of the total FTAs in India in 2008.
(A) Western Europe
(B) North America
(C) South Asia
(D) East Asia
Answer: C
20.    The post-industrial society is designated as
(A) Information society
(B) Technology society
(C) Mediated society
(D) Non-agricultural society
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App