Saturday, 1 August 2015

UGC NET General Paper I Solved December 2013 - Part 5

41.       In this series
6, 4, 1, 2, 2, 8, 7, 4, 2, 1, 5, 3, 8, 6, 2, 2, 7, 1, 4, 1, 3, 5, 8, 6, how many pairs of successive numbers have a difference of 2 each ?
(A) 4       (B) 5
(C) 6       (D) 8
Answer: C
42.       The mean marks obtained by a class of 40 students is 65. The mean marks of half of the students is found to be 45. The mean marks of the remaining students is
(A) 85     (B) 60
(C) 70     (D) 65
Answer: A
43.       Anil is twice as old as Sunita. Three years ago, he was three times as old as Sunita. The present age of Anil is
(A) 6 years        (B) 8 years
(C) 12 years      (D) 16 years
Answer: C
44.       Which of the following is a social network ?
(A) amazon.com
(B) eBay
(C) gmail.com
(D) Twitter
Answer: D
45.       The population information is called parameter while the corresponding sample information is known as
(A) Universe
(B) Inference
(C) Sampling design
(D) Statistics
Answer: D
Read the following passage carefully and answer questions 46 to 51 :
Heritage conservation practices improved worldwide after the International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM) was established with UNESCO’s assistance in 1959. The inter-governmental organisation with 126 member states has done a commendable job by training more than 4,000 professionals, providing practice standards, and sharing technical expertise. In this golden jubilee year, as we acknowledge its key role in global conservation, an assessment of international practices would be meaningful to the Indian conservation movement. Consistent investment, rigorous attention, and dedicated research and dissemination are some of the positive lessons to imbibe. Countries such as Italy have demonstrated that prioritising heritage with significant budget provision pays. On the other hand, India, which is no less endowed in terms of cultural capital, has a long way to go. Surveys indicate that in addition to the 6,600 protected monuments, there are over 60,000 equally valuable heritage structures that await attention. Besides the small group in the service of Archaeological Survey of India, there are only about 150 trained conservation professionals. In order to overcome this severe shortage the emphasis has been on setting up dedicated labs and training institutions. It would make much better sense for conservation to be made part of mainstream research and engineering institutes, as has been done in Europe.
Increasing funding and building institutions are the relatively easy part. The real challenge is to redefine international approaches to address local contexts. Conservation cannot limit itself to enhancing the art-historical value of the heritage structures, which international charters perhaps overemphasise. The effort has to be broad-based : It must also serve as a means to improving the quality of life in the area where the heritage structures are located. The first task therefore is to integrate conservation efforts with sound development plans that take care of people living in the heritage vicinity. Unlike in western countries, many traditional building crafts survive in India, and conservation practices offer an avenue to support them. This has been acknowledged by the Indian National Trust for Art and Cultural Heritage charter for conservation but is yet to receive substantial state support. More strength for heritage conservation can be mobilised by aligning it with the green building movement. Heritage structures are essentially eco-friendly and conservation could become a vital part of the sustainable building practices campaign in future.
46.       The outlook for conservation heritage changed
(A) after the establishment of the International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property.
(B) after training the specialists in the field.
(C) after extending UNESCO’s assistance to the educational institutions.
(D) after ASI’s measures to protect the monuments.
Answer: A
47.       The inter-government organization was appreciated because of
(A) increasing number of members to 126.
(B) imparting training to professionals and sharing technical expertise.
(C) consistent investment in conservation.
(D) its proactive role in renovation and restoration.
Answer: B
48.       Indian conservation movement will be successful if there would be
(A) Financial support from the Government of India.
(B) Non-governmental organisations role and participation in the conservation movement.
(C) consistent investment, rigorous attention, and dedicated research and dissemination of awareness for conservation.
(D) Archaeological Survey of India’s meaningful assistance.
Answer: C
49.       As per the surveys of historical monuments in India, there is very small number of protected monuments. As per given the total number of monuments and enlisted number of protected monuments, percentage comes to
(A) 10 percent (B) 11 percent
(C) 12 percent (D) 13 percent
Answer: B
50.    What should India learn from Europe to conserve our cultural heritage ?
(i) There should be significant budget provision to conserve our cultural heritage.
(ii) Establish dedicated labs and training institutions.
(iii) Force the government to provide sufficient funds.
(iv) Conservation should be made part of mainstream research and engineering institutes.
Choose correct answer from the codes given below :
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (ii), (iv)
(C) (i), (ii)
(D) (i), (iii), (iv)
Answer: B
51.    INTACH is known for its contribution for conservation of our cultural heritage. The full form of INTACH is
(A) International Trust for Art and Cultural Heritage.
(B) Intra-national Trust for Art and Cultural Heritage
(C) Integrated Trust for Art and Cultural Heritage
(D) Indian National Trust for Art and Cultural Heritage
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App