Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Saturday, 30 September 2017

Maharashtra SET Computer Science Paper III April 2017 - Part 6

51.       In the following FSM
is equivalent to :
(A) (0 + 1) 0 1*
(B) 1* 0 (0 + 1)
(C) 0 1* (0 + 1)
(D) 1 1* (0 + 1)
Answer: B
52.       Write a regular expression which is starting with 10 followed by any number of 0's and l's is equivalent to :
(A) 0 1 (0 + 1)*
(B) 0 0 (1 + 0)*
(C) 1 1 (1 + 0)*
(D) 1 0 (0 + 1)*
Answer: D
53.       The regular expression (R + S)* is equivalent to :
(A) R* S*
(B) R* S
(C) R* + S*
(D) R S*
Answer: *
54.       The following regular expression P→0 P 1 / 1 /ϵ will give:
(A) 0 0* 1
(B) 0 1*
(C) 0 1 0*
(D) 0 1* 1
Answer: *
55.       Turing machine is used for ...............
(A) Lexical Analysis
(B) Syntax Analysis
(C) Editor
(D) Computation
Answer: D
56.       Which of the following are the properties of channel capacity for an input alphabet x and output alphabet y?
(i)            C ≥ 0
(ii) C ≤ log |x|
(iii) C ≥ log |y|
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: A
57.       The data contains five different symbols, whose occurrences are as shown below :
Symbol:             A    B  C  D  E
Frequency:       24 12 10  8  8
How much bit space is required to store the above data, when these symbols are coded using Huffman coding?
(A) 122
(B) 138
(C) 142
(D) 186
Answer: B
58.       Linear code is a :
(A) Error detecting code
(B) Error correcting code
(C) Error transmission code
(D) Error detecting and correcting code
Answer: B
59.       Which of the statement(s) is/are correct?
(i) In a Fourier transformed image, at location F (0, 0) average value of input image is available
(ii) High pass filter is useful to reduce the effect of small dots
(A) (i)
(B) (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) None of the above
Answer: A
60.    When compressing the images which of the following redundancy/ redundancies need(s) to be addressed?
(A) Coding redundancy
(B) Psychological redundancy
(C) Interpixel redundancy
(D) All the above
Answer: D


No comments:

Post a Comment