Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 29 September 2017

Maharashtra SET Computer Science Paper III April 2017 - Part 5

41.       In case of distributed memory parallel system, which of the following techniques is used for compile-time program transformation for accessing remote data :
(A) cache coherence scheme
(B) computation migration
(C) remote procedure call
(D) message passing
Answer: B
42.       In a system there are several process executives, in this scenario which process can be affected by the execution?
(A) child process
(B) parent process
(C) cooperatives process
(D) init process
Answer: C
43.       In operating system memory management "compaction" is defined as :
(A) a technique for overcoming internal fragmentation
(B) a technique for overcoming external fragmentation
(C) a paging technique
(D) a technique for overcoming fatal error.
Answer: B
44.       Consider the following program code fragment
main( )
{
if(fork( ) > 0)
sleep(100) ;
}
results in the creation of :
(A) an orphan process
(B) a zombie process
(C) a process that executes infinitely
(D) none of the above
Answer: B
45.       Suppose there is a system consisting of 4 (four) resources of same type that are shared by 3 (three) processes each of which needs at most 2 (two) resources under this condition whether the system will be in ..............
(A) starvation
(B) deadlock free
(C) deadlock sure
(D) options (A) and (C) only
Answer: B
46.       Prospector is application of :
(A) Medicine applications
(B) Geological applications
(C) Biological applications
(D) Chemical applications
Answer: B
47.       {7(a → B), B → 7} is for :
(A) 7 a ˅ 7
(B) 7 a ˄ 7
(C) a ˅ 7
(D) 7 a ˅ a
Answer: C
48.     
 

The two temporal t1 and t2 will :
(A) overlap
(B) meet
(C) before
(D) during
Answer: B
49.       Which of the following is AI search?
(A) Sequential search
(B) Binary search
(C) Presorting
(D) BFS
Answer: D
50.    Which of the following is the knowledge representation?
(A) BFS
(B) DFS
(C) Heuristic
(D) Frames
Answer: D


No comments:

Post a Comment