Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Wednesday, 27 September 2017

Maharashtra SET Computer Science Paper III April 2017 - Part 3

21.       The maximum window size for data transmission using selective repeat protocol with 8-bit frame sequence number is :
(A) 28
(B) 27
(C) 28-1
(D) 26
Answer: B
22.       Suppose class based addressing scheme is used in a University Computer Center. The class C address with subnet mark is adopted for network is 255.255.255.254, then how many subnets and how many systems per subnets are possible?
(A) 64, 2
(B) 1, 254
(C) 0, 0
(D) 128, 0
Answer: D
23.       The Denial of Service (DOS) is attacked on .............
(A) Authentication
(B) Availability
(C) Confidentiality
(D) Integrity
Answer: B
24.       The digital signal is to be designed to permit 160 kbps data rate for a bandwidth of 20 kHz. What will be
(i) number of levels and (ii) S/N ratio?
(A) 7, 28.8 dB
(B) 6, 27.8 dB
(C) 5, 29.8 dB
(D) 4, 24.07 dB
Answer: D
25.       The difference between congestion control and flow control is ................
(A) Flow control is local phenomenon while congestion control is global phenomenon.
(B) Flow control uses timers while congestion control uses retransmissions.
(C) Flow control uses NACs while congestion control uses ACKs.
(D) Option (B) and (C) only
Answer: A
26.       For sorting ................ algorithm scans the list by swapping the entries whenever pair of adjacent keys are out of desired order.
(A) Quick sort
(B) Shell sort
(C) Insertion sort
(D) Bubble sort
Answer: D
27.       For the following:
(i)            To solve a problem linear algorithm must perform faster than quadratic algorithm
(ii) An algorithm with worst case time behaviour = 3n takes 30 operations for every input of size n = 10
(A) Both (i) and (ii) are false
(B) Both (i) and (ii) are true
(C) (i) is false and (ii) is true
(D) (i) is true and (ii) is false
Answer: D
28.       The best/worst case time complexity of quick sort is :
(A) O(n)/O(n2)
(B) O(n)/O(n log n)
(C) O(n log n)/O(n2)
(D) O(n log n)/O(n log n)
Answer: C
29.       For job sequence problem :
Item :     1          2          3          4          5          6          7
Profit :   3          5          20        18        1          6          30
deadline : 1      3          4          3          2          1          2
Which is the optimal value?
(A) (1, 5, 6, 4)
(B) (2, 3, 1, 7)
(C) (7, 6, 4, 3)
(D) (1, 2, 3, 4)
Answer: C
30.    For the following problem statements :
(i)            3 COL : Given a graph G, can G be painted with 3 colours.
(ii) COLO : Given a graph G, find the chromatic number of G.
(iii) COLC : Given a graph G, find an optimal colouring of G.
Select correct answer :
(A) (i) is P, (ii) is NP , (iii) is NP.
(B) (i) is NP complete, (ii) and (iii) are NP- hard
(C) (i) is P and (ii) and (iii) are NP
(D) All are polynomial time
Answer: B


No comments:

Post a Comment