Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Thursday, 21 September 2017

Data Structures and Algorithms Multiple Choice Questions - Set 24

231.       Let the following circular queue can accommodate maximum six elements with the
following data
front = 2             rear = 4
queue = .........; L, M, N, ...., ....
What will happen after ADD O operation takes place?
(A) front = 2       rear = 5
queue = ..........; L, M, N, O, .........
(B) front = 3       rear = 5
queue = L, M, N, O, .........
(C) front = 3      rear = 4
queue = .........; L, M, N, O, .........
(D) front = 2      rear = 4
queue = L, M, N, O, .........
Answer: A
232.       A binary tree of depth “d” is an almost complete binary tree if:
(A) Each leaf in the tree is either at level “d” or at level “d–1”
(B) For any node “n” in the tree with a right descendent at level “d” all the left descendents of “n” that are leaves, are also at level “d”
(C) Both (A) & (B)
(D) None of the above
Answer: C
233.       A linear collection of data elements where the linear node is given by means of pointer is called ...............
(A) Linked list
(B) Node list
(C) Primitive list
(D) None of these
Answer: A
234.       Representation of data structure in memory is known as:
(A) recursive
(B) abstract data type
(C) storage structure
(D) file structure
Answer: B
235.       If the address of A[1][1] and A[2][1] are 1000 and 1010 respectively and each element
occupies 2 bytes then the array has been stored in ............... order.
(A) row major
(B) column major
(C) matrix major
(D) none of these
Answer: A
236.       What data structure can be used to check if syntax has balanced parenthesis?
(A) Queue
(B) Tree
(C) List
(D) Stack
Answer: D
237.       How many binary trees with 3 nodes which when traversed in post order gives the sequence A, B, C is ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer: C
238.       An adjacency matrix representation of a graph cannot contain information of :
(A) nodes
(B) edges
(C) direction of edges
(D) parallel edges
Answer: D
239.       Which data structure represents a waiting line and limits insertions to be made at the back of the data structure and limits removals to be made from the front?
(A) Stack
(B) Queue
(C) Binary tree
(D) Linked list
Answer: B
240.    Quick sort is also known as .............
(A) Merge sort
(B) Heap sort
(C) Bubble sort
(D) None of these
Answer: D


No comments:

Post a Comment