Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Friday, 22 September 2017

Data Structures and Algorithms Multiple Choice Questions - Set 25

241.       An ADT is defined to be a mathematical model of a user-defined type along with the collection of all ................ operations on that model.
(A) Cardinality
(B) Assignment
(C) Primitive
(D) Structured
Answer: C
242.       An algorithm is made up of two independent time complexities f (n) and g (n). Then the complexities of the algorithm is in the order of
(A) f(n) x g(n)
(B) Max ( f(n),g(n))
(C) Min (f(n),g(n))
(D) f(n) + g(n)
Answer: B
243.       The goal of hashing is to produce a search that takes .............
(A) O(1) time
(B) O(n2) time
(C) O(log n) time
(D) O(n log n) time
Answer: A
244.       The best average behaviour is shown by:
(A) Quick Sort
(B) Merge Sort
(C) Insertion Sort
(D) Heap Sort
Answer: A
245.       What is the postfix form of the following prefix *+ab–cd
(A) ab+cd–*
(B) abc+*–
(C) ab+*cd–
(D) ab+*cd–
Answer: A
246.       Time complexities of three algorithms are given. Which should execute the slowest for large values of N?
(A) O(N1/2)
(B) O(N)
(C) O(log N)
(D) None of these
Answer: B
247.       What data structure is used for depth first traversal of a graph?
(A) Queue
(B) Stack
(C) List
(D) None of these
Answer: B
248.       A queue is a,
(A) FIFO (First In First Out) list.
(B) LIFO (Last In First Out) list.
(C) Ordered array.
(D) Linear tree.
Answer: A
249.       Time required to merge two sorted lists of size m and n, is ............
(A) Ο(m | n)
(B) Ο(m + n)
(C) Ο(m log n)
(D) Ο(n log m)
Answer: B
250.    Which data structure is needed to convert infix notation to postfix notation?
(A) Branch
(B) Queue
(C) Tree
(D) Stack
Answer: D


No comments:

Post a Comment