Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Tuesday, 19 September 2017

Data Structures and Algorithms Multiple Choice Questions - Set 22

211.       In a linked list with n nodes, the time taken to insert an element after an element pointed by some pointer is ..............
(A) O(1)
(B) O(log n)
(C) O(n)
(D) O(n 1og n)
Answer: A
212.       The data structure required to evaluate a postfix expression is ...........
(A) Queue
(B) Stack
(C) Array
(D) linked-list
Answer: B
213.       The data structure required to check whether an expression contains balanced parenthesis is ............
(A) Stack
(B) Queue
(C) Tree
(D) Array
Answer: A
214.       The complexity of searching an element from a set of n elements using Binary search algorithm is ............
(A) O(n)
(B) O(log n)
(C) O(n2)
(D) O(n log n)
Answer: B
215.       Which of the sorting techniques has highest best-case runtime complexity?
(A) Quick sort
(B) Selection sort
(C) Insertion sort
(D) Bubble sort
Answer: B
216.       The number of leaf nodes in a complete binary tree of depth d is ...........
(A) 2d
(B) 2d–1+1
(C) 2d+1+1
(D) 2d+1
Answer: A
217.       A circular linked list can be used for ..............
(A) Stack
(B) Queue
(C) Both Stack & Queue
(D) Neither Stack or Queue
Answer: C
218.       What data structure would you mostly likely see in a non-recursive implementation of a recursive algorithm?
(A) Stack
(B) Linked list
(C) Queue
(D) Trees
Answer: A
219.       Which of the following sorting methods would be most suitable for sorting a list which is almost sorted?
(A) Bubble Sort
(B) Insertion Sort
(C) Selection Sort
(D) Quick Sort
Answer: A
220.    A B-tree of minimum degree t can maximum ............... pointers in a node.
(A) t–1
(B) 2t–1
(C) 2t
(D) t
Answer: D


No comments:

Post a Comment