Sunday, 18 September 2016

CBSE UGC NET Paper I Solved August 2016 (Re-test) - Part 6

51.       Which of the following statement(s) is/are correct about the powers of the Governor of a State ?
(a) He has the power to dissolve the Legislative Assembly.
(b) He has the power to appoint judges of the State High Court.
(c) He has the power to grant pardon in case of death sentence.
(d) He has diplomatic powers.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) (a) only                    (B) (a) and (b)
(C) (a), (b) and (d)        (D) (a), (b) and (c)
Answer: A
52.       In which of the following cases, the principle of natural justice (Hear the other party) must be followed ?
(a) Dismissal of an employee
(b) Supersession of a municipality
(c) Threat to national security
(d) Disciplinary action against a student or an employee
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) (a) and (b)               (B) (a) and (d)
(C) (a), (b) and (d)        (D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: C
53.       Which of the following set of statements reflects the basic characteristics of teaching ?
Select the correct alternative from the codes :
(i) Teaching is the same as training.
(ii) There is no difference between instruction and conditioning when we teach.
(iii) Teaching is related to learning.
(iv) Teaching is a ‘task’ word while learning is an ‘achievement’ word.
(v) Teaching means giving information.
(vi) One may teach without learning taking place.
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii)         (B) (iii), (iv) and (vi)
(C) (ii), (iii) and (v)        (D) (i), (iv) and (vi)
Answer: B
54.       Which of the following factors affect teaching ?
Choose the correct code to indicate your answer.
(i) Teacher’s internal locus of control.
(ii) Learner-motivation.
(iii) Teacher’s biographical data.
(iv) Teacher’s self efficacy.
(v) Learner’s interest in co-curricular activities.
(vi) Teacher’s skill in managing and monitoring.
(vii) Teacher’s knowledge of the subject including general knowledge.
Codes :
(A) (i), (ii), (iv), (vi) and (vii)                 (B) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)
(C) (iii), (iv), (v), (vi) and (vii)               (D) (ii), (iii), (iv), (v) and (vi)
Answer: A
55.       Which combination of methods of teaching is likely to optimise learning ?
(A) Lecturing, discussions and seminar method
(B) Interactive discussions, planned lectures and PowerPoint based presentations
(C) Interactive lecture sessions followed by buzz sessions, brainstorming and projects
(D) Lecturing, demonstrations and PowerPoint based presentations
Answer: C

56.       Assertion (A): Teaching aids have to be considered as effective supplements to instruction.
Reason (R): They keep the students in good humour.
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: B
57.       The purpose of formative evaluation is to
(A) grade students’ learning outcomes.
(B) accelerate students’ learning performance.
(C) check students’ performance graph.
(D) provide feedback to teacher effectiveness.
Answer: B
58.       Which of the following learner characteristics are likely to influence the effectiveness of teaching aids and evaluation systems to ensure positive results?
(A) Learner’s family background, age and habitation.
(B) Learner’s parentage, socio-economic background and performance in learning of the concerned subject.
(C) Learner’s stage of development, social background and personal interests.
(D) Learner’s maturity level, academic performance level and motivational dispositions.
Answer: D
59.       For advancing knowledge, the latest strategy used by mankind is
(A) consulting an authority    (B) deductive reasoning
(C) scientific thinking                         (D) inductive reasoning
Answer: C
60.    There are two sets given below, Set-I consists of methods of research and Set-II indicates their procedural characteristics. Match the two sets and choose your answer from the codes given below :
Set – I                                        Set – II
(Research method)               (Procedural Characteristics)
a. Experimental method         i. Interventions to ameliorate a given situation
b. Expost facto method           ii. Explaining patterns of behaviour in terms of
meanings and their representations which
people share.
c. Descriptive method                         iii. Manipulating an independent variable in
controlled conditions and measuring its
effect on dependent variable.
d. Symbolic interactionism     iv. Depending on primary and secondary
sources of data.
e. Action research                   v. Obtaining information concerning the
current status of phenomena.
vi. Observing the effect on dependent variable
and making probes into factors/variables
which explain it.
vii. Exegetic analysis.
Codes :
     a    b    c    d    e
(A) i    iii    iv   v    vii
(B) iii   iv   v    vi   vii
(C) i    ii    iii    iv   v
(D) iii  vi   v     ii    i
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App