Computer Science Study Materials for Competitive Exams

Sample Questions, Previous Year Solved Papers, Study Materials For Competitive Examinations Like UGC NET, SET And GATE Computer Science.

Sunday, 29 November 2015

1.       Personal computers can be connected together to form a …………
(A) server          (B) supercomputer
(C) enterprise   (D) network
Answer: D
2.       Which elements of a Word document can be displayed in colour ?
(A) Only graphics       
(B) Only text
(C) All elements          
(D) All elements, but only if you have a colour printer
Answer: C
3.       All of the followings are included in typical Computer programming language which are in use currently Except
(A) C++                          (B) Java
(C) Visual Basic NET  (D) Machine language
Answer: D
4.       Information and Communication Technology includes
(A) On line learning                (B) Learning through the use of EDUSAT
(C) Web Based Learning       (D) All the above
Answer: D
5.       Which of the following is the appropriate format of URL of e-mail?
(A) www_mail.com                  (B) www@mail.com
(C) WWW@mail.com              (D) www.mail.com
Answer: B
6.       A process used by large retailers to study trends
(A) data selection                    (B) data mining
(C) both (A) and (B)                 (D) None of the above
Answer: B
7.       Technology no longer protected by copyright, available to everyone
(A) Proprietary              (B) Open
(C) Private                     (D) Either (A) or (B)
Answer: B
8.       Computers use ……………. language to process data
(A) English                   (B) powerful
(C) decimal                   (D) binary
Answer: D
9.       The term ‘bit’ is a short for
(A) binary digit              (B) binary number
(C) digit                          (D) byte
Answer: A
10.    Which of the following is not an example of input device?
(A) Keyboard                (B) mouse
(C) Printer                     (D) scanner
Answer: C


Saturday, 28 November 2015

Read the following passage carefully and answer the questions 11 to 15:

Radically changing monsoon patterns, reduction in the winter rice harvest and a quantum increase in respiratory diseases all part of the environmental doomsday scenario which is reportedly playing out in South Asia. According to a United Nations Environment Programme report, a deadly three-kilometer deep blanket of pollution comprising a fearsome, cocktail of ash, acids, aerosols and other particles has enveloped in this region. For India, already struggling to cope with a drought, the implication of this are devastating and further crop failure will amount to a life and death question for many Indians. The increase in premature deaths will have adverse social and economic consequences and a rise in morbidities will place an unbearable burden on our crumbling health system. And there is no one to blame but ourselves. Both official and corporate India has always been allergic to any mention of clean technology. Most mechanical two wheelers roll of the assembly line without proper pollution control system. Little effort is made for R&D on simple technologies, which could make a vital difference to people's lives and the environment.

However, while there is no denying that South Asia must clean up its act, skeptics might question the timing of the haze report. The Kyoto meet on climate change is just two weeks away and the stage is set for the usual battle between the developing world and the West, particularly the Unites States of America. President Mr. Bush has adamantly refused to sign any protocol, which would mean a change in American consumption level. U.N. environment report will likely find a place in the U.S. arsenal as it plants an accusing finger towards controls like India and China. Yet the U.S.A. can hardly deny its own dubious role in the matter of erasing trading quotas.

Richer countries can simply buy up excess credits from poorer countries and continue to pollute. Rather than try to get the better of developing countries, who undoubtedly have taken up environmental shortcuts in their bid to catch up with the West, the USA should take a look at the environmental profligacy, which is going on within. From opening up virgin territories for oil exploration to relaxing the standards for drinking water, Mr. Bush's policies are not exactly beneficial, not even to America's interests. We realize that we are all in this together and that pollution anywhere should be a global concern otherwise there will only be more tunnels at the end of the tunnel.

11.       Both official and corporate India is allergic to:
(A) Failure of Monsoon                                  (B) Poverty and Inequality
(C) Slowdown in Industrial Production       (D) Mention of Clean Technology
Answer: D
12.       If the rate of premature death increases it will:
(A) Exert added burden on the crumbling economy
(B) Have adverse social and economic consequences
(C) Make positive effect on our effort to control population
(D) Have less job aspirants in the society
Answer: B
13.       According to the passage, the two wheeler industry is not adequately concerned about:
(A) Passenger safety on the roads
(B) Life cover insurance of the vehicle owner
(C) Pollution control system in the vehicle
(D) Rising cost of the two wheelers
Answer: C
14.       What could be the reason behind timing of the haze report just before the Kyoto meet?
(A) United Nations is working hand-in-glove with U.S.A.
(B) Organizers of the forthcoming meet to teach a lesson to the U.S.A.
(C) Drawing attention of the world towards devastating effects of environment degradation.
(D) U.S.A. wants to use it as a handle against the developing countries in the forthcoming meet
Answer: D
15.       Which of the following is the indication of environmental degradation in South Asia?
(A) Social and economic inequality
(B) Crumbling health care system
(C) Inadequate pollution control system
(D) Radically changing monsoon pattern
Answer: D

16.       Community Radio is a type of radio service that caters to the interest of:
(A) Local audience      (B) Education
(C) Entertainment        (D) News
Answer: A
17.       Orcut is a part of:
(A) Intra personal Communication   (B) Mass Communication
(C) Group Communication                (D) Interpersonal Communication
Answer: D
18.       Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:
List-I                                                      List - II
(Artists)                                                 (Art)
(a) Amrita Shergill                               (i) Flute
(b) T. Swaminathan Pillai                  (ii) Classical Song
(c) Bhimsenjoshi                                 (iii) Painting
(d) Padma Subramaniyam                 (iv) Bharat Natyam
Codes:
      (a)   (b)    (c)    (d)      
(A) (iii)   (i)     (ii)    (iv)      
(B) (ii)    (iii)   (i)     (iv)      
(C) (iv)   (ii)    (iii)   (i)      
(D) (i)   (iv)     (ii)    (iii)      
Answer: A
19.       Which is not correct in latest communication award?
(A) Salman Rushdie   - Booker's Prize - July 20, 2008
(B) Dilip Sanghavi       - Business Standard CEO Award July 22, 2008
(C) Tapan Sinha          - Dada Saheb Falke Award, July 21, 2008
(D) Gautam Ghosh      - Osians Lifetime Achievement Award July 11, 2008
Answer: A
20.    Firewalls are used to protect a communication network system against:
(A) Unauthorized attacks       (B) Virus attacks
(C) Data-driven attacks           (D) Fire-attacks
Answer: A


Friday, 27 November 2015

1.       According to Swami Vivekananda, teacher's success depends on:
(A) His renunciation of personal gain and service to others
(B) His professional training and creativity
(C) His concentration on his work and duties with a spirit of obedience to God
(D) His mastery on the subject and capacity in controlling the students
Answer: D
2.       Which of the following teacher, will be liked most?
(A) A teacher of high idealistic attitude
(B) A loving teacher
(C) A teacher who is disciplined
(D) A teacher who often amuses his students
Answer: A
3.       A teacher's most important challenge is:
(A) To make students do their home work
(B) To make teaching-learning process enjoyable
(C) To maintain discipline in the class room
(D) To prepare the question paper
Answer: B
4.       Value-education stands for:
(A) making a student healthy                        (B) making a student to get a job
(C) inculcation of virtues                    (D) all-round development of personality
Answer: C
5.       When a normal student behaves in an erratic manner in the class, you would:
(A) pull up the student then and there
(B) talk to the student after the class
(C) ask the student to leave the class
(D) ignore the student
Answer: B

6.       The research is always -
(A) verifying the old knowledge                    (B) exploring new knowledge
(C) filling the gap between knowledge       (D) all of these
Answer: D
7.       The research that applies the laws at the time of field study to draw more and more clear ideas about the problem is:
(A) Applied research               (B) Action research
(C) Experimental research     (D) None of these
Answer: C
8.       When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is:
(A) Cluster Sampling              (B) Stratified Sampling
(C) Convenient Sampling      (D) Lottery Method
Answer: B
9.       The process not needed in experimental research is:
(A) Observation            (B) Manipulation and replication
(C) Controlling             (D) Reference collection
Answer: D
10.    A research problem is not feasible only when:
(A) it is researchable
(B) it is new and adds something to knowledge
(C) it consists of independent and dependent variables
(D) it has utility and relevance
Answer: C


Thursday, 26 November 2015

1.       A tape drive offers …………. access to data.
(A) random        (B) sporadic
(C) sequential  (D) None of these
Answer: C
2.       …………. are often delivered to a PC through an email attachment and are often designed to do harm.
(A) Viruses        (B) Spam
(C) Portals         (D) Email messages
Answer: A
3.       We can enter and edit the text efficiently using ……………..
(A) Spreadsheet          (B) Word Processing Program
(C) Typewriter               (D) Desktop Publishing Program
Answer: D
4.       ctrl, shift and alt are called …………. keys.
(A) modifier                   (B) function
(C) adjustment             (D) alphanumeric
Answer: A
5.       An imaginary memory supported by the operating system in conjunction with the secondary memory is:
(A) Virtual memory      (B) Cache memory
(C) Primary memory    (D) None of these
Answer: A

6.       Information Technology Act was enacted on ………………
(A) 19 January 2001               (B) 30 June 2001
(C) 9 June 2000                       (D) 15 July 1999
Answer: C
7.       CLASS is the acronym for
(A) Computer, Language and School Studies
(B) Computer, Literacy and Studies in Schools
(C) Computer, Language and Secondary Schools
(D) Computer, Learning and School Studies
Answer: B
8.       Where was the first computer installed in India?
(A) Indian Statistical Institute, Kolkata
(B) Indian Institute of Statistics, Delhi
(C) Indian Institute of Science, Bangalore
(D) Indian Institute of Management, Ahmedabad
Answer: A
9.       A network that links across metropolitan, regional and national boundaries is called:
(A) MAN                        (B) LAN
(C) WAN            (D) VAN
Answer: C
10.    LAN stands for
(A) Local And National           (B) Local Area Network
(C) Large Area Network          (D) Live Area Network
Answer: B


Wednesday, 25 November 2015

1.       There are ……….. bits in one byte.
(A) 4       (B) 8
(C) 12     (D) 32
Answer: B
2.       The main component of a desktop PC is the ………….. which houses the computer’s critical parts.
(A) system case           (B) memory
(C) keyboard                 (D) processor
Answer: A
3.       GPS is a system that helps in locating positions with the help of :
(A) Microwaves                                    (B) Satellites
(C) Police intelligence                        (D) Wireless communication
Answer: B
4.       The …………… of software contains lists of commands and options.
(A) menu bar    (B) toolbar
(C) title bar        (D) formula bar
Answer: A
5.       A …………….. can make it easier to play games.
(A) mouse         (B) joystick
(C) keyboard     (D) pen
Answer: B

6.       How many different documents can you have open at any one time ?
(A) Not more than three
(B) Only one
(C) As many as your computer memory will hold
(D) No more than your Taskbar can display
Answer: C
7.       A hard disk is divided into tracks which is further subdivided into
(A) Clusters      (B) Sectors
(C) Vectors        (D) Heads
Answer: B
8.       A Compiler is a software which converts
(A) Characters to bits
(B) High level language to machine language
(C) Machine language to high level language
(D) Words to bits
Answer: B
9.       Virtual memory is
(A) an extremely large main memory.
(B) an extremely large secondary memory.
(C) an illusion of extremely large main memory
(D) a type of memory used in super computers.
Answer: C
10.    The fastest memory in a computer system is:
(A) ROM            (B) RAM
(C) Cache         (D) Hard disk
Answer: C