Tuesday, 6 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2012 - Part 1

1.       The English word ‘Communication’ is derived from the words
(A) Communis and Communicare  
(B) Communist and Commune
(C) Communism and Communalism          
(D) Communion and Common sense
Answer: A
2.       Chinese Cultural Revolution leader Mao Zedong used a type of communication to talk to the masses is known as
(A) Mass line communication                       (B) Group communication
(C) Participatory communication      (D) Dialogue communication
Answer: A
3.       Conversing with the spirits and ancestors is termed as
(A) Transpersonal communication   (B) Intrapersonal communication
(C) Interpersonal communication     (D) Face-to-face communication
Answer: A
4.       The largest circulated daily newspaper among the following is
(A) The Times of India                        (B) The Indian Express
(C) The Hindu                          (D) The Deccan Herald
Answer: A
5.       The pioneer of the silent feature film in India was
(A) K.A. Abbas             (B) Satyajit Ray
(C) B.R. Chopra           (D) Dada Sahib Phalke
Answer: D

6.       Classroom communication of a teacher rests on the principle of
(A) Infotainment           (B) Edutainment
(C) Entertainment        (D) Power equation
Answer: B
7.       The missing number in the series :
0, 6, 24, 60, 120, ?, 336, is
(A) 240               (B) 220
(C) 280              (D) 210
Answer: D
8.       A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 6 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is
(A) 80     (B) 100
(C) 90     (D) 110
Answer: B
9.       The number of observations in a group is 40. The average of the first 10 members is 4.5 and the average of the remaining 30 members is 3.5. The average of the whole group is
(A) 4                   (B) 15/2
(C) 15/4                         (D) 6
Answer: C
10.    If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by
(A) AMSLR       (B) MSLAR
(C) MASRL       (D) SAMLR
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App