Wednesday, 14 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2012 - Part 6

51.       Which of the following sampling methods is based on probability?
(A) Convenience sampling   (B) Quota sampling
(C) Judgement sampling       (D) Stratified sampling
Answer: D
52.       Which one of the following references is written according to American Psychological Association (APA) format?
(A) Sharma, V. (2010). Fundamentals of Computer Science.
New Delhi : Tata McGraw Hill
(B) Sharma, V. 2010. Fundamentals of Computer Science.
New Delhi : Tata McGraw Hill
(C) Sharma.V. 2010. Fundamentals of Computer Science,
New Delhi : Tata McGraw Hill
(D) Sharma, V. (2010), Fundamentals of Computer Science,
New Delhi : Tata McGraw Hill
Answer: A
53.       Arrange the following steps of research in correct sequence:
1. Identification of research problem
2. Listing of research objectives
3. Collection of data
4. Methodology
5. Data analysis
6. Results and discussion
(A) 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6
(B) 1 – 2 – 4 – 3 – 5 – 6
(C) 2 – 1 – 3 – 4 – 5 – 6
(D) 2 – 1 – 4 – 3 – 5 – 6
Answer: B
54.       Identify the incorrect statement:
(A) A hypothesis is made on the basis of limited evidence as a starting point for further investigations.
(B) A hypothesis is a basis for reasoning without any assumption of its truth.
(C) Hypothesis is a proposed explanation for a phenomenon.
(D) Scientific hypothesis is a scientific theory.
Answer: D
Read the following passage carefully and answer the questions (55 to 60) :
The popular view of towns and cities in developing countries and of urbanization process is that despite the benefits and comforts it brings, the emergence of such cities connotes environmental degradation, generation of slums and squatters, urban poverty, unemployment, crimes, lawlessness, traffic chaos etc. But what is the reality ? Given the unprecedental increase in urban population over the last 50 years from 300 million in 1950 to 2 billion in 2000 in developing countries, the wonder really is how well the world has coped, and not how badly.
In general, the urban quality of life has improved in terms of availability of water and sanitation, power, health and education, communication and transport. By way of illustration, a large number of urban residents have been provided with improved water in urban areas in Asia’s largest countries such as China, India, Indonesia and Philippines. Despite that, the access to improved water in terms of percentage of total urban population seems to have declined during the last decade of 20th century, though in absolute numbers, millions of additional urbanites, have been provided improved services. These countries have made significant progress in the provision of sanitation services too, together, providing for an additional population of more than 293 million citizens within a decade (1990-2000). These improvements must be viewed against the backdrop of rapidly increasing urban population, fiscal crunch and strained human resources and efficient and quality-oriented public management.

55.       The popular view about the process of urbanization in developing countries is
(A) Positive       (B) Negative
(C) Neutral        (D) Unspecified
Answer: B

56.       The average annual increase in the number of urbanites in developing countries, from 1950 to 2000 A.D. was close to
(A) 30 million    (B) 40 million
(C) 50 million    (D) 60 million
Answer: A
57.       The reality of urbanization is reflected in
(A) How well the situation has been managed.
(B) How badly the situation has gone out of control.
(C) How fast has been the tempo of urbanization.
(D) How fast the environment has degraded.
Answer: A
58.       Which one of the following is not considered as an indicator of urban quality of life?
(A) Tempo of urbanization                 (B) Provision of basic services
(C) Access to social amenities          (D) All the above
Answer: A
59.       The author in this passage has tried to focus on
(A) Extension of Knowledge
(B) Generation of Environmental Consciousness
(C) Analytical Reasoning
(D) Descriptive Statement
Answer: C
60.    In the above passage, the author intends to state
(A) The hazards of the urban life                
(B) The sufferings of the urban life
(C) The awareness of human progress     
(D) The limits to growth
Answer: D


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App