Friday, 30 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2004 - Part 5

41.       Global warming during winter becomes more pronounced at the :
(A) Equator                   (B) Poles
(C) Tropic of Cancer   (D) Tropic of Capricorn
Answer: D
42.       In the study of man-environment interaction, the statement of Miss Semple that “the humans are solely the product of their environment”, is :
(A) An opinion (B) A prejudice
(C) A fact           (D) A widely accepted phenomenon
Answer: C
43.       In analysis of man-environment relationship Pragmatic Possibilism implies that :
(A) There is no limit for man to exploit resources of earth
(B) There are limited possibilities to explore earth's resources
(C) The man has to watch and assess the situation and then go ahead with resource utilization
(D) The man has to keep in mind only his basic needs while planning to harness the potential of resourceful earth
Answer: C
44.       Arrange Column II in proper sequence so as to match it with Column I and choose the correct answer from the codes given below :
Column I                               Column II
Activity                                   Noise Level
(a) Hearing                               (i) 30 dB
(b) Whispering                         (ii) 1 dB
(c) Interference with sleep     (iii) 60 dB
(d) Normal talk                          (iv) 30–50 dB
Codes :
      (a)   (b)  (c)   (d)
(A) (i)    (ii)  (iii)   (iv)
(B) (ii)   (i)   (iv)   (iii)
(C) (iv)  (ii)  (iii)   (i)
(D) (iii)  (i)   (ii)   (iv)
Answer: B
45.       The maximum loss of forest lands in India is caused by :
(A) River valley projects          (B) Industries
(C) Means of transportation   (D) Agriculture
Answer: A

46.       In which year the University Grants Commission was established ?
(A) 1948                        (B) 1944
(C) 1953                        (D) 1960
Answer: C
47.       Another name of Basic Education or Nai Talim is :
(A) Compulsory Education    (B) New Education Policy
(C) Wardha Education Plan  (D) Sarva Shikshya Abhiyan
Answer: C
48.       The idea of ‘Democratic Decentralisation’ in India was popularised by :
(A) A.D. Gorwala Committee, 1951
(B) Paul H. Appleby Committee, 1953
(C) B.R. Mehta Committee, 1957
(D) Ashok Mehta Committee, 1978
Answer: C
49.       In India, a political party is recognised as a National or Regional Party by the :
(A) President of India
(B) Election Commission of India
(C) Law ministry in consultation with the Law Commission of India
(D) Union Parliament in consultation with the State Legislatures
Answer: B
50.    Which of the following factor/s is/are responsible for the increase of the role of Government in Developing Countries?
(a) Economic Planning          (b) Rising expectation of people
(c) Privatisation                                    (d) Emergence of the concept of Welfare State
Select the most appropriate answer from the codes given below:
Codes :
(A) (a) and (d)               (B) (a), (b) and (d)
(C) Only (c)                   (D) Only (d)
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App