Wednesday, 28 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2004 - Part 3

21.       The letters in the first set have certain relationships. On the basis of the relationship which is the right choice for the second set ?
BF:GK::LP:?
(A) JK                 (B) QU
(C) VW               (D) RQ
Answer: B
Explanation:
B+5=G, F+5=K
Using same relationship,L+5=Q, P+5=U
22.       If BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678, then code for ROBUST is :
(A) 620781        (B) 012678
(C) 678102        (D) 610732
Answer: B
Explanation:
We know, BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678
From above codes, B=2, L=4, O=1, D=3, R=0, U=6, S=7,T=8
So, ROBUST is coded as 012678
23.       A bag contains an equal number of one rupee, 50 paise and 25 paise coins. If the total amount in the bag is Rs. 35, how many coins of each type are there ?
(A) 15                 (B) 18
(C) 20                 (D) 25
Answer: C
24.       In the sequence of numbers
2/3, 4/7, X, 11/21, 16/31
The missing number X is:
(A) 8/10              (B) 6/10
(C) 5/10             (D) 7/13
Answer: D
25.       If A stands for 5 , B for 6, C for 7, D for 8, and so on, what do the following numbers stand for :
22, 25, 8, 22 and 5 ?
(A) PRIYA         (B) NEEMA
(C) MEENA       (D) RUDRA
Answer: D

26.       Which of the following statements are always true ?
(a) A wooden table is a table
(b) Now, it is raining or not raining
(c) The sun rises in the East every day
(d) A chicken comes out of a hen's egg
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes:
(A) (a) and (c)               (B) (a), (c) and (d)
(C) (a) and (b)               (D) (b) and (c)
Answer: B
27.       Which of the following statements are mutually inconsistent ?
(a) Mostly poets are not egoistic
(b) Mostly poets are humble
(c) Some poets are egoistic
(d) Some poets are not non - egoistic
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) (a) and (d)               (B) (b) and (c)
(C) (a) and (c)               (D) (c) and (d)
Answer: A
28.       Which of the following statements is/are absolutely impossible ?
(a) A woman giving birth to her own grandchild
(b) A man attending his own funeral
(c) The Sun not rising in the East some day
(d) Cars running without petrol
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes:
(A) (a) and (b)               (B) (c) and (d)
(C) (b)                            (D) (a)
Answer: A
29.       Which of the following are incorrect ways of arguing?
(a) If horses are cows, and if cows are sheep, then all horses must be sheep.
(b) If top actors are famous, and Shah Rukh Khan is famous, then Shah Rukh Khan is a top actor
(c) Lata is the second sister of Raju, hence Raju is the second brother of Lata
(d) A is not equal to B, but B is equal to C, hence A is equal to C.
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes :
(A) (a), (b) and (c)                    (B) (a), (c) and (d)
(C) (b), (c) and (d)                    (D) (a), (b) and (d)
Answer: B
30.    Which of the following statements say the same thing?
(a) “I am clever” (said by Rama)
(b) “I am clever” (said by Raju)
(c) “My son is clever” (said by Rama's father)
(d) “My brother is clever” (said by Rama's sister)
(e) “My brother is clever” (said by Rama's only sister)
(f) “My sole enemy is clever” (said by Rama's only enemy)
Choose the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) (a), (c), (d), (e) and (f)        (B) (a) and (b)
(C) (d) and (e)                           (D) (a) and (f)
Answer: A


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App