Monday, 26 October 2015

UGC NET Paper I Solved Questions December 2004 - Part 1

1.       Discussion Method can be used when:
(A) The topic is very difficult  (B) The topic is easy
(C) The topic is difficult          (D) All of the above
Answer: C
2.       Which of the following is a teaching aid?
(A) Working Model of Wind Mill        (B) Tape Recorder
(C) 16mm Film Projector                     (D) All the above
Answer: D
3.       The main aim of teaching is:
(A) To develop only reasoning          (B) To develop only thinking
(C) Both (A) and (B)                            (D) To give information
Answer: C
4.       The quality of teaching is reflected:
(A) By the attendance of students in the class
(B) By the pass percentage of students
(C) By the quality of questions asked by students
(D) By the duration of silence maintained in the class
Answer: C
5.       The present annual examination system:
(A) promotes rote learning
(B) does not promote good study habits
(C) does not encourage students to be regular in class
(D) All the above
Answer: D

6.       A college wants to give training in use of Statistical Package for Social Sciences (SPSS) to researchers. For this the college should organize:
(A) Conference                        (B) Seminar
(C) Workshop               (D) Lecture
Answer: C
7.       Which of the following is NOT the characteristic of a research?
(A) Research is systematic                (B) Research is not a process
(C) Research is problem oriented    (D) Research is not passive
Answer: B
8.       Which of the following statement is correct?
(A) Discoveries are researches        
(B) Researches lead to discovery
(C) Invention and Research are related
(D) None of the above
Answer: B
9.       Which of the following statement is correct?
(A) In research, objectives can be worded in question form
(B) In research, objectives can be worded in statement form
(C) Objectives are to be stated in Chapter I of the Thesis
(D) All the above
Answer: C
10.    Match List A with List B and choose the correct answer from the code given below:
List A                                     List B
(a) Historical Method               (i) Past events
(b) Survey Method                   (ii) Vision
(c) Philosophical Method       (iii) Present events
(d) Experimental Method        (iv) Exceptional cases
                                                    (v) Future action
Code:
      (a)  (b)   (c)   (d)
(A) (i)   (iii)   (ii)   (v)
(B) (i)   (ii)   (iv)  (v)
(C) (i)   (iv)  (ii)   (v)
(D) (i)   (ii)   (iii)  (iv)
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App