Tuesday, 25 August 2015

UGC NET General Paper I Solved June 2010 - Part 3

21.       Didactic communication is
(A) intra-personal        (B) inter-personal
(C) organizational       (D) relational
Answer: B
22.       In communication, the language is
(A) the non-verbal code         (B) the verbal code
(C) the symbolic code             (D) the iconic code
Answer: B
23.       Identify the correct sequence of the following:
(A) Source, channel, message, receiver
(B) Source, receiver, channel, message
(C) Source, message, receiver, channel
(D) Source, message, channel, receiver
Answer:
24.       Assertion (A) : Mass media promote a culture of violence in the society.
Reason (R) : Because violence sells in the market as people themselves are violent in character.
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: D
25.       When an error of 1% is made in the length of a square, the percentage error in the area of a square will be
(A) 0       (B) 1/2
(C) 1       (D) 2
Answer: C

26.       On January 12, 1980, it was a Saturday. The day of the week on January 12, 1979 was
(A) Thursday    (B) Friday
(C) Saturday     (D) Sunday
Answer: B
27.       If water is called food, food is called tree, tree is called earth, earth is called world, which of the following grows a fruit?
(A) Water           (B) Tree
(C) World           (D) Earth
Answer: D
28.       E is the son of A, D is the son of B, E is married to C, C is the daughter of B. How is D related to E ?
(A) Brother                    (B) Uncle
(C) Father-in-law         (D) Brother-in-law
Answer: D
29.       If INSURANCE is coded as ECNARUSNI, how HINDRANCE will be coded ?
(A) CADNIHWCE        (B) HANODEINR
(C) AENIRHDCN         (D) ECNARDNIH
Answer: B
30.    Find the next number in the following series:
2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?
(A) 63                 (B) 65
(C) 67                 (D) 69
Answer: B


0 comments:

Post a Comment

UGC NET Computer Science

Computer GK App